EICMA 2015

EICMA 2015

20.11.2015

Viktor Hrachovec

Svátek všech motorkářů a motorkářek je tu. V italském Miláně odstartovala největší světová výstava pro milovníky dvou kol EICMA 2015. Novinky ve světě skútrů představila nejen Honda v podobě nové Integry či konceptu City Adventure, ale i Yamaha, Kymco, Kawasaki, Peugeot, BMW, Vespa, Piaggio a mnoho dalších. Za naši redakci je potřeba zmínit hned v úvodu ještě jeden koncept. Tchajwanský SYM představil svou vlajkovou loď skútr MAXSYM v luxusní sportovní verzi!

BMW

Německý výrobce automobylů a motocyklů představil své dva maxiskútry BMW C650 GTBMW C650 Sport v nových kabátech. Nové barevné kombinace, inovované přístrojové desky či pozměněný design sice zaujmou, ale na EICMU je to přeci jen trochu málo. BMW, ale přišlo ještě s doplňkovou výbavou díky níž jsou skútry BMW těmi nejbezpečnějšími skútry na světě! BMW vybavilo své skútry funkcí sledování mrtvého úhlu. 

010: BMW C650 Sport a BMW C650 GT 

HONDA

Dalo by se říct, že Honda po letech extravagance a experimentování přichází "jen" s mírně vylepšenými modely jako je Integra či model NC750S, jenž sice do kategorie skútrů nezapadá, ale stejně jako Integra je vybaven druhou generací dvouspojkové automatické převodovky. Opak je ale pravdou, a to i když nepočítáme novou generaci legendárního motocyklu Africa Twin. Honda předstvila v Miláně koncept cestovního enduro skútru s označením City Adventure.

08: Honda koncept City Adventure09: Honda koncept City Adventure

Honda svým konceptem City Adventure posunula skútr zase o krok dál. Velká vyplétaná kola známá jen z dospělých motorek, gumy s nezaměnitelným enduro vzorem a do toho zcela unikátní, ale povedený vzhled dělá z tohoto konceptu doslova horké želízko v ohni! Co myslíte, dočká se City Adventure sériové výroby? My v redakci doufáme, že ANO!

07: Honda koncept City Adventure

KAWASAKI

Dva roky po představení modelu J300 představilo Kawasaki další skútr, tentokrát o objemu 125 ccm. Pokud čekáte revoluci mezi skútry, musíme vás hned na začátku zklamat. J125, jak se nový model jmenuje, nejenže vychází z dospělejší 300, ale za jeho výrobou stojí stejně jako u 300 tchajwanské Kymco. Srdcem této 125 Kawy je kapalinou chlazený čtyřtaktní motor o objemu 125 ccm s výkonem 14 koňských sil při 9000 otáčkách za minutu. Obě brzdy jsou kotoučové a skútr je možné za příplatek dovybavit systémem ABS.

 

KYMCO

Tchajwanské Kymco v posledních letech chrlí jeden nový model za druhým. Kymco Downtown 350 či Kymco Agility 300 doplní pro nadcházející sezónu další novinka s označením X-Town. Skútr X-Town bude k dostání s motorizací 125 a 300 ccm. O pohon se 4taktní jednoválcové motory s přímím vstřikováním paliva.

011: Kymco X-Town 125 a 300

Slabší 125 nabídne výkon 14,3 koní při 9000 otáčkách za minutu. Silnější 300 pak poskytne výkon 23,2 koní při 8000 otáčkách za minutu. Skútry mají zcela nové ocelové rámy, díky nimž je vlnění v zatáčkách takřka scifi. O bezpečnost se starají kotoučové brzdy na obou kolech spolu s ABS. Samozřejmostí je pak velký úložný prostor, LED denní svícení, pohodlné sedlo či 12V zásuvky pod sedlem a v příručním kastlíku.

PEUGEOT

Francouský Peugeot, který na našem trhu působí spíše sporadicky, představil v Miláně 2 horké novinky. První novinkou je jednoduchý elektroskútr s označením Genze 2.0. Skútr je výsledkem spolupráce Peugeotu s indickou Mahindrou, o kterém jsme vás na našich stránkách už informovali. Genze 2.0 je jednomístný elektroskútr disponující velkým úložným prostorem. Skútr je možné rozpohybovat až k maximální rychlosti 50 km/h, o což se stará elektromotor s točivým momentem 130 Nm umístěný v zadním kole.

02: Peugeot Genze 2.0

Lithium-iontová baterie je umístěna v podlaze skútru a disponuje kapacitou 1,6 kWh. Dojezd na jedno nabití, které trvá 3,5 hodiny, je za ideálních podmínek 50 km. Baterie lze dobíjet z klasické zásuvky. Cena skútru by se v přepočtu na naši měnu měla pohybovat okolo 75 000,- Kč, což rozhodně není málo, ale ekologie holt něco stojí ...

Druhou a o poznání méně kontroverzní novinkou v podání francouzského Peugeotu je pak Tweet Paris. Skútr nabídne elegantní tvary, velká kola, nízkou váhu a dostatek úložného prostoru. Krom podsedadlového prostoru a kastlíku před koleny řidiče je skútr dodáván i s 30l uzamykatelným boxem. V příplatkové výbavě je pak Tweet Paris možné dovybavit i cestovním plexi a dopřát si tak větší komfort na cestách.

03: Peugeot Tweet Paris

O pohon se pak stejně jako v případě staršího bratříčka (Peugeot Tweet) stará čtyřtaktní vzduchem chlazený jednoválec o obsahu 125 ccm a maximálním výkonu 7 kW.

PIAGGIO

Pro Piaggio je EICMA vlastně domovskou výstavou a přesně podle toho to zde každý rok také vypadá. Piaggio představilo zbrusu nový skútr s označením Medley či výrazně inovované Liberty. Tím hlavním, co Piaggio v Miláně ukázalo, byl však zcela nový motor s označením iGet. Motor zajišťuje menší tření, splňuje EURO4 a je vybaven systémem START/STOP.

Novinka v podobě skútru Medley je motorem iGet už samozřejmě vybavena. Skútr má klasický italský design, a tak nijak výrazně nevybočuje. Medley bude k dispozici ve dvou motorizacích 125 a 150 ccm. Skútr je už v základu vybaven systémem ABS, denním LED svícením a ve své kategorii těžko uvěřitelným podsedadlovým prostorem o velikosti 36 litrů! Pohotovostní homotnost skútru pak činní příjemných 138 kg.

015: Piaggio Liberty

Piaggio Liberty pak prošlo výrazným faceliftem. První a tou nejpodstatnější změnou je taktéž osazení novým motorem iGet. Motorem to ale nekončí, ba co víc, v případě Liberty spíš začíná. Liberty tak dostalo nový rám, novou přední kotoučovou brzdu (vzadu je bohužel stále brzda bubnová), LED osvětlení, novou přístrojovou desku a mnoho dalších doplňků včetně nového sedla.

SYM

Tchajwanský SYM pojal EICMU opravdu velkoryse a jako třešničku na dortu představil koncept sportovního maxiskútru s označením SYM Maxsym 500. Pokud si myslíte, že vlajková loď SYMU Maxsym prošel jen mírným faceliftem, jste na omylu! Maxsym 500 je na první pohled sportovec s velmi agresivním designem.

012: SYM Maxsym 500 013: SYM Maxsym 500

Jednoválcový motor o objemu 500 ccm by měl dokonce konkurovat Yamaze TMAX, a to je popravdě velké sousto! Kotoučové brzdy, obrácené vidlice a aerodynamické tvary však svědčí o tom, že SYM to myslí opravdu vážně. Maxsym 500 se tak po Hondě City Adventure stal teprve druhým konceptem, u kterého pevně věříme, že se dočká sériové výroby!

014: SYM Maxsym 500

VESPA

Vespa spadající taktéž do koncernu Piaggio Group bude příští rok slavit neuvěřitelných 70 let od svého založení, a tak se milovníci a vyznavači kultovní "Vosy" mohou těšit na limitované edice modelů PrimaveraGTS a PX. Limitované edice se budou vyznačovat hnědým sedlem a klasickou italskou barvou Azzurro 70. Model Primavera se navíc dočká i systému ABS.

 016: Vespa

YAMAHA

Prezentace Yamahy je pro nás co do počtu novinek mírným zklamáním. Jedinou "novinkou" na stánku této japonské značky byla vlajková loď TMAX ve verzi LUX MAX. TMAX LUX MAX se od klasické verze odlišuje jen několika designovými doplňky, jako jsou např. hliníkové nášlapy. Nejvýraznější změnou tak zůstává nová barevná kombinace, což je popravdě sakra málo.

04: Yamaha TMAX LUX MAX 

Poslední komentáře (2 komentáře)

Aprilia v Miláně nezahálela a představila například supersport RSV4 R-FW, ale ve světě skútrů to bohužel dopadlo hooodně špatně :-(

Aprilia nic nového nepředstavuje?

Otevřít diskuzi

Související články

Vzpomínka na léto – nejen o skútrech v Bosně a Hercegovině 2019 - část 2.

Vzpomínka na léto – nejen o skútrech v Bosně a Hercegovině 2019 - část 2.

Reportáže a cestopisy

7.12.2019

ing. Miroslav Šmejkal

0

Dovolenou zpravidla plánujeme dost pozdě, když ne úplně na poslední chvíli. Letošní dovolená byla z tohoto pohledu výjimkou, ke které dochází maximálně jednou za deset let. Je to úplně neuvěřitelné, ale cíl jsme si naplánovali víc než rok dopředu.... Tak přesně takhle začínal článek nazvaný...

Více

Vzpomínka na léto – nejen o skútrech v Bosně a Hercegovině 2019 - část 1.

Vzpomínka na léto – nejen o skútrech v Bosně a Hercegovině 2019 - část 1.

Reportáže a cestopisy

12.11.2019

ing. Miroslav Šmejkal

0

Dovolenou zpravidla plánujeme dost pozdě, když ne úplně na poslední chvíli. Letošní dovolená byla z tohoto pohledu výjimkou, ke které dochází maximálně jednou za deset let. Je to úplně neuvěřitelné, ale cíl jsme si naplánovali víc než rok dopředu. Došlo k tomu tak, že jsme jedno nedělní...

Více

Vzpomínka na léto - o skútrech na Sardinii 2018

Vzpomínka na léto - o skútrech na Sardinii 2018

Reportáže a cestopisy

8.4.2019

Ing. Miroslav Šmejkal

1

Minulý rok jsem po úspěšné letní dovolené na Hvaru uvažoval o dalším chorvatském ostrově – Pagu. Já mám to Chorvatsko, tenkrát ještě Jugoslávii, tak nějak od dětství v krvi. Jenže se ukázalo, že je všechno jinak. Přítelkyně prohlásila, že cestu autem bude trpět maximálně jednou za dva roky,...

Více

Za vůní hor, moře a borovic - aneb hurá do Chorvatska

Za vůní hor, moře a borovic - aneb hurá do Chorvatska

Reportáže a cestopisy

26.7.2018

Karel

8

Minulý rok se mi nic psát nechtělo a zřejmě bych ani letos o cestě k moři, kterou jsem minulý rok absolvoval, nic nenapsal. Ale jelikož mi při nedávným úklidu spadlo na hlavu několik papírů s pár údaji o naší cestě k Jadranu, překonal jsem lenost a řekl si, že přece jen něco vytvořím. Takže moje...

Více

Vzpomínka na zimu 2018 - tip na lyžování a zajímavost pro skútříkáře

Vzpomínka na zimu 2018 - tip na lyžování a zajímavost pro skútříkáře

Reportáže a cestopisy

22.6.2018

Miroslav Šmejkal

3

Na přelomu ledna a února jsme se vydali na lyžovačku do italských Alp, do části zvané Dolomity. Rozhodli jsme se zopakovat akci, do které nás před dvěma roky uvrtal můj kamarád, slibujíc nejen pěkné lyžování, ale i dvě překvapení po cestě. Nejsem zrovna sportovní typ a skalní lyžař už vůbec ne,...

Více

Bleskovky

Piaggio Group pokračuje v boji na ochranu svých produktů před padělateli

29.10.2021

Piaggio Group pokračuje v boji na ochranu svých produktů před padělateliPIAGGIO GROUP VYHRÁVÁ SOUD PRVNÍ INSTANCE O PORUŠENÍ EVROPSKÉHO PATENTU PROTI SPOLEČNOSTI PEUGEOT MOTOCYCLES V PAŘÍŽI A MILÁNĚPO NÁZVU VESPA JE UZNÁNA TAKÉ JEDINEČNOST SKÚTRU...

Více

VOGE odstartovala akci “Máš čerstvýřidičák A2?”

23.6.2021

VOGE odstartovala akci “Máš čerstvýřidičák A2?”Voge se nyní vytasilo s atraktivní akcí, kde zákaznící ušetří nemalý peníz. Při zakoupení modelu VOGE 300AC, 300R nebo 500R a předložení řidičského průkazu s vyznačením skupiny A2,...

Více

NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONE

15.6.2021

NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONENOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONE• PŘEDSTAVUJEME MODEL „ONE“, NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO• ITALSKÝ PŮVOD A ZAMĚŘENÍ NA MLADÉ ZÁKAZNÍKY: „ONE“ JE SPOJENÍM BAREV, FANTAZIE, STYLU,...

Více

Kymco startuje cenovou akci na atraktivní modely stopětadvacítek

19.4.2021

Kymco startuje cenovou akci na atraktivní modely stopětadvacítekKymco se na startu letošní sezóny vytasilo s atraktivní akcí, kde zákaznící ušetří nemalý peníz. Od 12. dubna nabízí tento tchajwanský výrobce skvělé ceny na svoje oblíbené skútry...

Více

BMW C1 znovu na scéně?

12.4.2021

BMW C1 znovu na scéně?Kdo by neznal legendární skútr od BMW s označením C1. Skútr vybavený speciálním rámem a bezpečnostními pásy, který umožňoval jízdu bez ochranné přilby byl poprvé veřejnosti...

Více

Starší bleskovky

Podcasty

Černou Afrikou

17.6.2021

Řeknu jen tohle: jedna vtipná partička a Jihoafrická republika, Botswana, Zimbabwe, Namibie   . . . .   Tady je zmiňový DOTAZNÍK jak jsi se potkal s krizí středního věku. Nezabere...

Více

Jindra Belšan o velkém Rusku

24.10.2019

Jindra Belšan je pamětník. To jako, že toho hodně viděl, hodně zažil a má tedy o čem vyprávět. Dnes jsme se zaměřili hlavně na jeho cesty do Ruska.

Více

Balkánské šotoliny (Kodo120)

3.12.2018

Hurá na Balkán na šotoliny. Po tom, co začal Pertla systematicky mapovat Evropské šotoliny, musí být každému jasné, že Balkán je pro většinu z nás v tomto duchu stále ještě...

Více

Starší podcasty

Kalendář akcí

Po

Út

St

Čt

So

Ne

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

Nebyly nalezeny žádné nadcházející události

Přidat novou akci

Partneři

CAFE-RACER.cz
TIPMOTO.cz
ZIVEFIRMY.cz
PARTSDEPOT.cz
BONMOTO.cz
BE-RIDER.com

Společnost Montplast se specializuje na výrobu a montáž zastřešení bazénů. Zastřešení bazénů se vyrábí ze systémových hliníkových profilů, opatřených povrchovou úpravou.