Honda SH350I 2021

Honda inovuje jeden model za druhým. Nejinak je tomu u modelu SH 350i

16.11.2020

TZ - www.honda.cz

Zvýšený zdvihový objem motoru největšího skútru řady Honda SH umožnil zvýšení maximální rychlosti a zlepšení akcelerace. Motor navíc nově splňuje emisní normu EURO5. Vylepšená konstrukce rámu přispívá k úspoře hmotnosti a nová kapotáž rozvíjí stylistický směr této řady. Světlomet, zadní světlo, ukazatele směru i digitální přístrojový panel jsou osazeny LED diodami. Pod sedlem je navíc k dispozici USB zásuvka typu C.

Obsah:

1 Úvod

2 Informace o modelu

3 Hlavní vlastnosti

4 Příslušenství

5 Technické parametry

 

 

Úvod
 

Pokud se rozhlédnete po evropských hlavních městech, všude kolem sebe spatříte v pohybu dvě písmena: SH. V Evropě se během uplynulých 36 let prodalo více než milión skútrů řady SH, což názvu SH propůjčuje status značky ve značce, k němuž přispívá i známá kvalita zpracování a spolehlivost typická pro výrobky Honda.

 02: Honda SH350I 2021

Model SH300i se svým kompaktním designem s rovnou podlahou, otevřeným rámem a 16palcovými koly vpředu i vzadu má všechny charakteristické rysy rukopisu SH, a přináší i něco navíc – výkonný motor pro maximální odezvu při jízdě po městě i na dálnici. 

 

Navíc se jednalo o první model značky Honda, který v roce 2015 splnil emisní normu EURO4; kromě toho s sebou úpravy motoru přinesly také nárůst točivého momentu a snížení spotřeby paliva. Stroj dostal svalnatější vzhled a podvozek prošel úpravami, které přispěly ke zvětšení odkládacích prostor a zachovaly jeho prvotřídní ovladatelnost. V roce 2019 získal systém nastavitelné kontroly trakce Honda Selectable Torque Control (HSTC) a inteligentní klíč Smart Key.

 

Příběh pokračuje i v roce 2021: nový model SH350i přichází s větším zdvihovým objemem motoru, jenž se odráží i ve vyšším výkonu a točivém momentu, a také s novým stylem, který dále upevňuje jeho pozici dokonalého univerzálního skútru.

 

 

Informace o modelu
 

Zvětšení zdvihového objemu o 50 cm3 vedlo k nárůstu maximálního výkonu o plných 16 % (na 21,5 kW), avšak motor v modelu SH350i je výrazně silnější v celém rozmezí otáček, vyznačuje se rychlejší akcelerací a vyšší maximální rychlostí. Navíc plní emisní normu EURO5.

 

Rám byl revidován s ohledem na úsporu hmotnosti, nový vzhled je dalším krokem postupného vývoje receptury strojů SH založené na kompaktních rozměrech a praktičnosti pro každodenní použití jak při jízdě, tak při parkování. USB konektor pod sedlem nahradil dosavadní 12V zásuvku, nový je také LCD přístrojový panel.

 

Model SH350i pro rok 2021 bude k dispozici v následujících barevných provedeních:

 

Matná červená metalíza Mat Carnelian Red Metallic

matná stříbrná metalíza Mat Ruthenium Silver Metallic

Bílá perleťová Pearl Cool White

Černá

 

 

Hlavní vlastnosti
 

3.1 Motor

 

Motor o objemu 330 cm3 disponuje o 3 kW vyšším maximálním výkonem při 7 500 ot./min. a o 4,8 Nm vyšším točivým momentem při 5 250 ot./min.
Technologie „enhanced Smart Power+“ je zárukou nízké spotřeby paliva 3,3 l/100 km (v režimu WMTC ), přičemž motor plní normu EURO5
O 10 % lehčí klikový hřídel
Průměr tělesa škrticí klapky vzrostl na 36 mm (ze 34 mm)
Průměr sacích ventilů vzrostl na 28 mm (z 27 mm)
Nová olejová tryska v pístu zlepšuje chlazení a účinnost spalování
Revidované sací a výfukové otvory zvyšují účinnost
Přepracovaný tlumič výfuku s pouze dvěma komorami
Hydraulické nastavování vačkového řetězu a sací čerpadlo pro snížení vnitřního tření
 

Nový motor „enhanced Smart Power+“ u modelu SH350i dosahuje díky rozsáhlému využití technologií pro snižování tření nejen vynikajících ekologických parametrů, ale také vysokého výkonu.

 

Díky nárůstu zdvihového objemu o 50 cm3 (z 279 cm3 na 330 cm3, aniž by tím došlo k nárůstu pohotovostní hmotnosti) vzrostl maximální výkon kapalinou chlazeného čtyřventilového SOHC motoru s elektronickým vstřikováním paliva z 18,5 kW na 21,6 kW při 7 500 ot./min a maximum točivého momentu vrcholí na 32 Nm při 5 250 ot./min. Porovnání křivek naměřených na dynamometru lépe ilustruje rozsah vylepšení, kdy jak výkon, tak točivý moment, výrazně narůstají již od 3 500 ot./min. Z klidu SH350i akceleruje na vzdálenost 200m o 0,7 s rychleji – za 10,2 s.

 

Zvýšení zdvihového objemu bylo dosaženo zvětšením vrtání ze 72 mm na 77 mm a zvýšením zdvihu na 70,7 mm. Kompresní poměr činí 10,5:1. Pro co nejlepší využití vyššího zdvihového objemu byla optimalizována délka a časování zdvihu ventilů. Oproti předchozímu modelu došlo ke zpoždění zavírání sacích ventilů a otevírání/zavírání výfukových ventilů o 5°. Zdvih ventilů se zvýšil o 0,3 mm. Časování otevírání sacích ventilů zůstalo nezměněno.

 

Přepracován byl také klikový hřídel, který je nově o 10 % lehčí. Toho se podařilo dosáhnout bez jakékoliv změny rozměrů čepů hřídele a při zachování pevnosti a tuhosti potřebné pro přenos vyšších výkonů. Válečkové vahadlo, radiální kluzná ložiska klikového hřídele a uzavřená kliková skříň jsou zárukou dlouhodobé spolehlivosti i vysokého výkonu. Lepšímu chlazení pístu napomáhá olejová tryska pocházející z modelu CRF450R, která rozstřikuje olej na spodní stranu pístu, čímž se zlepšuje časování zapalování a zvyšuje se účinnost spalování. Objem olejové náplně činí 1,85 litru.

 

U revidovaného sání byla použita větší škrticí klapka (36 mm oproti 34 mm) a průměr sacích ventilů s ohledem na vyšší účinnost vzrostl o 1 mm na 28 mm. Vzduch je přiváděn přes 5,5litrovou vzduchovou komoru. Zcela přepracovány byly také sací a výfukové kanály. Sání nyní do motoru přivádí více vzduchu a díky zesílenému vířivému proudění ve válci je zajištěno rovnoměrnější prohoření paliva. Výfukové plyny jsou vytlačovány přímým výfukovým kanálem (namísto zakřiveného u předchozího konstrukčního řešení), což opět přispívá k vyšší účinnosti.

 

Pro snížení odporu výfukových plynů je nový tlumič výfuku opatřen pouze dvěma komorami namísto dosavadních tří. Vylepšení trubky vedoucí do expanzní komory společně s velikostí a umístěním katalyzátoru rovněž napomáhají lepšímu průtoku spalin a zlepšují úroveň jejich čištění.

 

Vnitřní tření se podařilo dále snížit díky o 5 mm předsunutému válci, použití hydraulického nastavování vačkového řetězu a využití sacího čerpadla. Podobně jako u dalších výkonných strojů, i zde čerpadlo snižuje vnitřní tlak v motoru, snižuje promíchávání oleje a vyznačuje se nižšími sacími ztrátami a vnitřním rotačním třením.  Nově použitý vyvažovací hřídel dále snižuje vibrace a přispívá k hladké a příjemné jízdě.

 

Automatická odstředivá spojka přenáší sílu motoru na převodovku V-Matic s převodovými poměry zvolenými s ohledem na pružnou reakci v nízkých rychlostech a na dynamickou akceleraci. Koncový převod je zajištěn klínovým řemenem. V rámci vylepšení pro rok 2021 získal stroj inovovaný kryt motoru, který dobře doplňuje novou kapotáž.

 

Motor modelu SH350i je vybaven systémem nastavitelné kontroly trakce Honda Selectable Torque Control (HSTC). Systém detekuje rozdíl mezi otáčkami předního a zadního kola, vypočítává případný prokluz a na základě těchto údajů upraví pomocí vstřikování točivý moment motoru tak, aby se obnovila trakce zadního kola. Systém HSTC lze zapnout nebo vypnout spínačem na levé rukojeti. Zásah systému HSTC při jízdě je indikován blikající ikonou „T“ na digitálním displeji.

 

Motor je homologovaný podle emisní normy EURO5, která od 1. ledna 2020 zavedla výrazně přísnější požadavky na emise, než do té doby platná norma EURO4. Mezi tyto požadavky patří významné snížení povolených emisí oxidu uhelnatého, více než 40% snížení celkových emisí uhlovodíků, důslednější detekce nesprávného zapalování a zavedení limitu na emise pevných částic.

 

Spotřeba paliva činí pouhých 3,3 l/100 km (v režimu WMTC); 9,1litrová palivová nádrž tak umožňuje dojezd přes 270 km.

 

3.2 Vzhled a výbava

 

Další vývoj stylu řady SH při zachování charakteristické rovné podlahy
USB C zásuvka pod sedlem
Nový LCD přístrojový panel
Nouzová brzdová světla upozorní ostatní účastníky silničního provozu na prudké brzdění
 

SH350i je skútr, který je na silnici vždy dobře rozpoznatelný díky svým prémiovým SH tvarům kombinovaným s novým designem vycházejícím z proporcí jeho menšího sourozence a bestselleru SH125i. Jeho charakteristickými rysy jsou „svalnaté proporce“ a „povrchové napětí“. Stroj se odlišuje zejména svým novým „obličejem“: LED světlomet je nově tvořen centrálním hlavním prvkem, který odděluje dva potkávací světlomety, zatímco poziční světla se nacházejí nad krytem řídítek a vytvářejí štíhlý a moderní visuální podpis. Na zádi mezi novými hliníkovými madly pro spolujezdce je integrováno nové LED zadní světlo s ukazateli směru.

 06: Honda SH350I 2021

Funkce je však u každého SH stejně důležitá, jako vzhled. Jízdní pozice poskytne pohodlí jezdcům různých velikostí a zajišťuje uvolněné, vzpřímené držení těla s dobrým výhledem všemi směry. Celková délka skútru je 2 160 mm, šířka činí 742 mm a výška je 1 161 mm. Minimální světlá výška dosahuje 131 mm.

 05: Honda SH350I 2021

Pod sedlem je prostor pro uložení integrální přilby, sedlo se nachází ve výšce příjemných 805 mm (pouze o 5 mm více než u SH125/150). K dispozici je nově také USB-C zásuvka, která umožňuje pohodlné nabíjení mobilních zařízení. Standardní plochá podlaha u skútrů řady SH (její šířka dosahuje 435 mm) umožňuje přepravu předmětů a usnadňuje jezdci nastupování i vystupování. Praktickým doplňkem je také sklopný háček na předním panelu.

 03: Honda SH350I 2021

Nový LCD přístrojový panel obsahuje všechny kontrolky – včetně indikace zásahů HSTC a ABS – elegantně uspořádané kolem středového digitálního rychloměru a otáčkoměru. Veškeré ovládání přístrojového panelu se provádí prostřednictvím tlačítek A/B na levé rukojeti.

 

Přední a zadní ukazatele směru u modelu SH350i jsou nově vybaveny funkcí nouzových brzdových světel s automatickou deaktivací. Pokud ABS rozpozná probíhající brzdění, nouzové ukazatele směru svým blikáním upozorní ostatní účastníky silničního provozu.

 04: Honda SH350I 2021

Praktickým prvkem, který usnadňuje rušný život v pohybu, je inteligentní klíč Smart Key, který kromě zapalování a schránky v kapotáži ovládá také volitelný 35litrový vrchní kufr. S inteligentním klíčem v kapse jezdce se kufr automaticky odemkne a poté, co jezdec od stroje odejde, se opět zamkne. Je možné ho zamknout také přímo klíčem.

 

3.3 Podvozek

 

Ocelový rám byl vylepšen s ohledem na úsporu hmotnosti
35mm teleskopická vidlice a dva zadní tlumiče
Stabilita díky 16palcovým kolům
 

Osvědčený podvozek modelu SH350i má za úkol zajistit dynamiku a vyváženost ve všech situacích. U nového modelu došlo k úpravě průměrů a tloušťky stěn trubek. Materiály jednotlivých součástí rámu přispěly k lepší stabilitě a komfortu při vyšších rychlostech, a zároveň přispěly k tomu, že rám je o 1 kg lehčí.

 

Skvělé pohlcování nerovností 35mm teleskopickou vidlicí, dvěma zadními tlumiči, kyvným ramenem z litého hliníku a olejovou vzpěrou pod motorem, která napomáhá lepší ovladatelnosti a přispívá k pohlcování rázů.

 

Sklon přední vidlice a závlek činí 27°5’/99 mm, rozvor kol dosahuje 1 452 mm a řídítky lze ze středové polohy otáčet v úhlu 45°. Pohotovostní hmotnost dosahuje 174 kg.

 

Pneumatiky mají rozměr 110/70-16 vpředu a 130/70-16 vzadu; dvoukanálový systém ABS je spojen s jedním 256mm kotoučem vpředu a s jedním 256mm kotoučem vzadu.

 

 

Příslušenství
 

Pro model SH350i bude k dispozici široká nabídka originálního příslušenství Honda. Patří sem:

 

35litrový inteligentní vrchní kufr a zadní nosič

Plexi štítek s chrániči rukou

Vyhřívané rukojeti

Krycí plachta

 

 

Technické parametry
 

 

MOTOR


Typ: Čtyřtaktní kapalinou chlazený jednoválec, ventilový rozvod SOHC
Zdvihový objem (cm³): 330 cm3
Počet ventilů na válec: 4
Vrtání ´ zdvih (mm): 77 x 70,7 mm
Kompresní poměr: 10,5:1
Maximální výkon: 21.6 kW při 7 500 ot./min.
Max. točivý moment: 32 Nm při 5 250 ot./min.
Olejová náplň: 1,85 l

PALIVOVÝ SYSTÉM

Karburace: Elektronické vstřikování paliva PGM-FI
Objem palivové nádrže: 9,1 l
Emise CO2 (WMTC): 77,8 g/km
Spotřeba paliva: 3,3 l/100 km

ELEKTRICKÁ SOUSTAVA

Startér: Elektrický
Kapacita baterie: 12 V / 11,6 Ah

HNACÍ ÚSTROJÍ 

Typ spojky: Automatická, odstředivá
Typ převodovky: V-Matic
Stálý převod: Klínový řemen

RÁM

Typ: Rám z ocelových trubek

PODVOZEK

Rozměry (D x Š x V): 2 160 x 742 x 1 161 mm
Rozvor kol: 1 452 mm
Úhel přední vidlice: 27,5°
Závlek: 99 mm
Výška sedla: 805 mm
Světlá výška: 157,8 mm
Pohotovostní hmotnost: 174 kg
Poloměr otáčení: 2,2 m

ZAVĚŠENÍ KOL

Typ vpředu: 35mm teleskopická vidlice
Typ vzadu: Kyvné rameno s duálními tlumiči

KOLA

Velikost ráfku přední: 16 x MT2.75, U-profil, 6 paprsků, z hliníkové slitiny
Velikost ráfku zadní: 16 x MT2.75, U-profil, 6 paprsků, z hliníkové slitiny
Pneumatika vpředu: 110/70-16
Pneumatika vzadu: 130/70-16

BRZDY

Systém ABS, Typ: 2kanálový
Vpředu: Jeden 256mm kotouč s dvoupístovým třmenem
Vzadu: Jeden 256mm kotouč s jednopístovým třmenem

PŘÍSTROJE A ELEKTRONIKA

Přístrojový panel: LCD displej obsahující rychloměr, palivoměr a ukazatel teploty, ukazatel ručičkového typu, hodiny, dvě denní počítadla kilometrů, ukazatel spotřeby paliva, indikátor systému Honda SMART Key.
Světlomet: LED
Zadní světlo: LED

Komentáře

V diskuzi ještě není žádný komentář - buďte první!

Otevřít diskuzi

Související články

HONDA SH350i, modelový rok 2022

HONDA SH350i, modelový rok 2022

Představujeme

8.11.2021

TZ - www.honda.cz

0

Po rozsáhlé modernizaci v roce 2021 – která zahrnovala více výkonu díky objemnějšímu motoru a kompletní stylistickou obměnu – vstupuje vrcholný model řady Honda SH do roku 2022 nezměněn. Nabídku obohacují dvě nové výrazné verze „Sporty Edition“ s novými barvami a s dalšími designovými prvky....

Více

NOVÉ PIAGGIO MP3 400 A DALŠÍ NOVINKY V ŘADĚ MP3

NOVÉ PIAGGIO MP3 400 A DALŠÍ NOVINKY V ŘADĚ MP3

Představujeme

16.6.2021

TZ - Faber moto s. r. o.

0

S modelem MP3 značka Piaggio mistrně vyřešila otázku městské mobility. Piaggio MP3 je první tříkolový skútr na světě a konkrétní odpověď na poptávku po snadno ovladatelných a bezpečných vozidlech, která projedou kolonou stejně lehce, jako se dostanou do centra z příměstského satelitu. Dvě přední...

Více

Piaggio představilo Beverly pro rok 2021

Piaggio představilo Beverly pro rok 2021

Představujeme

20.1.2021

Redakce SP.cz

0

Piaggio představilo nové Beverly pro rok 2021. Je tomu už 20 let co spatřil světlo světa skútr nesoucí název Beverly. Jen do roku 2010 se prodalo přes 270 000 kusů tohoto skútru, což z něj dělá jeden z nejprodávanějších skútrů vůbec! Piaggio pro letošní rok model výrazně inovovalo. Tou hlavní...

Více

Honda Forza 350 ccm

Honda Forza 350 ccm

Představujeme

15.10.2020

TZ - www.honda.cz

0

Jak už jsme vás včera informovali, Honda představila pro rok 2021 nový maxiskútr s označením Forza 750. Pro příští rok, se ale řada Forza rozroste nejen o model o obsahu 750 ccm, ale i o model o obsahu 350 ccm, který vám představíme dnes. výšený zdvihový objem motoru středně velkého...

Více

Honda představila novou Forzu 350

Honda představila novou Forzu 350

Představujeme

21.7.2020

Redakce SP.cz

0

Honda představila v Thajsku novou Forzu s nejsilnějším motorem. Srdcem je zcela nový jednoválcový motor o obsahu 329,6 ccm. Skútr jenž byl původně určen jen pro indický trh by se měl, ale v příštím roce objevit i v Evropě!

Více

Bleskovky

Piaggio Group pokračuje v boji na ochranu svých produktů před padělateli

29.10.2021

Piaggio Group pokračuje v boji na ochranu svých produktů před padělateliPIAGGIO GROUP VYHRÁVÁ SOUD PRVNÍ INSTANCE O PORUŠENÍ EVROPSKÉHO PATENTU PROTI SPOLEČNOSTI PEUGEOT MOTOCYCLES V PAŘÍŽI A MILÁNĚPO NÁZVU VESPA JE UZNÁNA TAKÉ JEDINEČNOST SKÚTRU...

Více

VOGE odstartovala akci “Máš čerstvýřidičák A2?”

23.6.2021

VOGE odstartovala akci “Máš čerstvýřidičák A2?”Voge se nyní vytasilo s atraktivní akcí, kde zákaznící ušetří nemalý peníz. Při zakoupení modelu VOGE 300AC, 300R nebo 500R a předložení řidičského průkazu s vyznačením skupiny A2,...

Více

NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONE

15.6.2021

NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONENOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONE• PŘEDSTAVUJEME MODEL „ONE“, NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO• ITALSKÝ PŮVOD A ZAMĚŘENÍ NA MLADÉ ZÁKAZNÍKY: „ONE“ JE SPOJENÍM BAREV, FANTAZIE, STYLU,...

Více

Kymco startuje cenovou akci na atraktivní modely stopětadvacítek

19.4.2021

Kymco startuje cenovou akci na atraktivní modely stopětadvacítekKymco se na startu letošní sezóny vytasilo s atraktivní akcí, kde zákaznící ušetří nemalý peníz. Od 12. dubna nabízí tento tchajwanský výrobce skvělé ceny na svoje oblíbené skútry...

Více

BMW C1 znovu na scéně?

12.4.2021

BMW C1 znovu na scéně?Kdo by neznal legendární skútr od BMW s označením C1. Skútr vybavený speciálním rámem a bezpečnostními pásy, který umožňoval jízdu bez ochranné přilby byl poprvé veřejnosti...

Více

Starší bleskovky

Podcasty

Černou Afrikou

17.6.2021

Řeknu jen tohle: jedna vtipná partička a Jihoafrická republika, Botswana, Zimbabwe, Namibie   . . . .   Tady je zmiňový DOTAZNÍK jak jsi se potkal s krizí středního věku. Nezabere...

Více

Jindra Belšan o velkém Rusku

24.10.2019

Jindra Belšan je pamětník. To jako, že toho hodně viděl, hodně zažil a má tedy o čem vyprávět. Dnes jsme se zaměřili hlavně na jeho cesty do Ruska.

Více

Balkánské šotoliny (Kodo120)

3.12.2018

Hurá na Balkán na šotoliny. Po tom, co začal Pertla systematicky mapovat Evropské šotoliny, musí být každému jasné, že Balkán je pro většinu z nás v tomto duchu stále ještě...

Více

Starší podcasty

Kalendář akcí

Po

Út

St

Čt

So

Ne

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

Nebyly nalezeny žádné nadcházející události

Přidat novou akci

Partneři

CAFE-RACER.cz
TIPMOTO.cz
ZIVEFIRMY.cz
PARTSDEPOT.cz
BONMOTO.cz
BE-RIDER.com

Společnost Montplast se specializuje na výrobu a montáž zastřešení bazénů. Zastřešení bazénů se vyrábí ze systémových hliníkových profilů, opatřených povrchovou úpravou.