sym fiddle III 125 - příjemné překvapení

SYM FIDDLE III 125 – příjemné překvapení

22.9.2014

František Hadt

Dlouho očekávaná novinka SYM FIDDLE III 125 dorazila i do redakce SKUTRPORTÁLU, a tak se nyní s vámi podělíme o první dojmy a zážitky s tímto zajímavým skútrem. Již předchozí model FIDDLE II slavil slušné prodejní úspěchy. O to více jsme byli zvědaví na první zkušenosti s touto zajímavou novinkou. Tchajwanský výrobce SYM není na našem trhu žádným nováčkem, přesto bývá často přehlížen a trošku se ukrývá ve stínu konkurenčního KYMCA. Náš nedávný redakční test dalšího sourozence z rodiny SYM však ukázal, že tento výrobce rozhodně nespí na vavřínech.

Retro a přitom moderní a nadčasový vzhled – tak by se dal charakterizovat první dojem. Již po prvním vizuálním kontaktu se nám nový FIDDLE III moc líbil. Při pohledu na elegantní retro tvary rázem zapomínáme na hektickou současnost a myšlenkami se vracíme do časů minulých. Nový hlavní světlomet, leštěné ráfky, kulatá zpětná zrcátka, bílé boky pneumatik spolu s pěkným barevným provedením přesně vystihují dobu nedávno minulou. Nové a opravdu pěkně zpracované sedlo s logem značky SYM navozuje atmosféru o třídu výš. Jediné, co kazilo dojem z jinak krásně vyhlížejícího skútru, byly bílé „laciné“ nápisy se značkou výrobce po obou stranách podlahy motocyklu. Ještě musíme zmínit a především pochválit LED „obrysová“ světla.

010: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení 011: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení

Kompletně inovovaná jednoválcová, čtyřtaktní a vzduchem chlazená pohonná jednotka nyní dává výkon 7,3 kW při 8,5 tisících otáček za minutu. Zvětšená palivová nádrž na 6,5 l slibuje slušný dojezd. Chválíme možnost nastartovat skútr pomocí elektrického spouštěče, ale také pomocí klasické nožní startovací páky. O bezpečné zpomalování se starají brzdy – vpředu kotoučová a vzadu bubnová. Jak se později během testování ukázalo, vzhledem k nízké hmotnosti stroje byly brzdy zcela dostačující. FIDDLE III se pohybuje na malých 12palcových kolečkách a popravdě řečeno jsme se po zkušenostech s retro skútrem KYMCO LIKE na jízdu hlavním městem moc netěšili. Nechme ale povídání a pojďme se projet.

Jízda

Usedáme za řídítka SYMu a první, co nás překvapuje, je velikost prostoru pro nohy a celkově uvolněná jízdní pozice. U skútříku takových rozměrů jsme tolik místa opravdu nečekali. Já při své výšce 193 cm jsem neměl sebemenší problém se pohodlně posadit. Navíc klíč dodávaný ke stroji je sklopný, takže ani opravdoví dlouháni nebudou kolenem narážet. Před námi se nachází jednoduchý, ale pěkně tvarově zpracovaný přístrojový panel, který informuje o rychlosti, množství paliva, zapnutých směrových či dálkových světlech a obsahuje digitální hodiny. Všechny ovladače jsou na svých místech, a tak se po několika vteřinách cítíme na skútru jako bychom na něm jezdili odjakživa.

012: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení 013: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení 014: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení

Úložných prostor nabízí FIDDLE III dostatek. Před koleny jezdce se nachází celkem rozměrná uzamykatelná schránka. Po jejím otevření pátráme po 12V zásuvce, ale marně. Dle našeho názoru zbytečné mínusové body. Další prostor najdeme pod sedlem, které se otevírá chytře klíčkem ve spínací skříňce. Ačkoli na první pohled vypadá rozměrně, v praxi se nám do něj nepodařilo vtěsnat ani jednu přilbu typu JET. Výrobce si je toho však vědom, a proto k základnímu vybavení skútru patří rozměrný topcase, lakovaný v barvě skútru, navíc ješte vybavený čalouněnou opěrkou pro spolujezdce. Ten již v klidu pojme jakýkoli typ ochranné přilby. Samozřejmě nechybí praktický háček pod řídítky. Prostoru je tedy dostatek a při velkém víkendovém nákupu se nebudete muset nijak omezovat.

018: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení 

017: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení 015: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení 016: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení

Tiskneme brzdovou páčku a startujeme. Motor v mžiku naskakuje a na volnoběžné otáčky není téměř slyšet. Otáčíme plynovou rukojetí a malý skútřík se vydává celkem hbitě kupředu. Papírový výkon 7,3 kW neslibuje žádné zázraky, ale v praxi se jeví jako příjemný společník. Dlažební kostky s ním při akceleraci trhat nebudete, ale díky váze skútru 111 kg je v běžném provozu výkon zcela dostačující. Navíc v době začátku testu měl náš SYM najeto pouhých 150 km a jeho kondice se citelně zlepšovala s každým najetým kilometrem. Po chvilce „závodění“ jsme si stejně brzy našli optimální rychlost kolem 80 km/h. Při pokusu o maximální rychlost se nám podařilo ručičku tachometru dostat těsně za hranici stokilometrové rychlosti. Příjemně nás překvapilo „ocejchování“ rychloměru – tam, kde jiné konkurenční stroje proměřují klidně i o 20 km/h, náš SYM se téměř shodoval s měřícími radary ve městě.

019: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení

Jak už je u našich testů dobrým zvykem, FIDDLE III jsme otestovali také za městem při jízdě na delší vzdálenosti, v našem případě 70 km na jeden „zátah“. Po více jak hodině jízdy jsme ze skútru vystoupili bez známky větší únavy a bolavých zad či pozadí. Vzhledem k blížícímu se zimnímu období, kdy se zkracují dny, jsme měli možnost ověřit účinnost světlometů. Zde udělíme jednu pochvalu a jednu výtku – potkávací světla výborná, dálková světla nám osvětlovala koruny stromů u silnice.

007: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení 08: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení

Zásadní problém nepřichází ani při cestování ve dvou. Místa pro spolujezdce je zde dostatek, navíc je zde spolujezdec rozmazlován čalouněnou opěrkou na topcasu. Dokonce po jízdě na SYMu naše testovací spolujezdkyně konstatovala, že se zde cítí o mnoho lépe nežli na skútrech podstatně větších a luxusnějších, které prošly naším redakčním testem. Stupačky pro spolujezdce jsou výklopné, nikoli však na zmáčknutí pojistky jako u KYMCA, ale pouze ručně.

020: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení 021: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení

Velké překvapení nás čekalo při přejezdu prvního kanálu – po zkušenostech s nedávno testovaným KYMCEM LIKE jsme se zapřeli a čekali ránu. A ejhle, FIDDLE III se přes překážku jen přehoupl. Po dlouhé době skútr, se kterým se nemusíme bát nástrah pražského centra. Samozřejmě takto měkké naladění podvozku si vybírá daň na jistotě jízdy v zatáčkách. Ale FIDDLE III nemá žádné sportovní ambice a jeho posláním je odvézt svého majitele spolehlivě z bodu A do bodu B při co největší míře komfortu. A toto předsevzetí FIDDLE III splňuje do posledního puntíku.

09: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení

Brzdová soustava – vpředu kotouč, vzadu bubnová. Na první dojem nám brzdy nepřišly až tak účinné, ale brzy jsme zjistili, že je pouze třeba za páčky pořádně vzít. Důležité je, že brzdný účinek je rovnoměrný a zbytečně neblokuje zadní kolo.

031: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení 032: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení

Spotřeba se během našeho redakčního testování ustálila na hodnotě 3,3 l na 100 km. Vzhledem k tomu, že náš SYM byl úplně nový a v době převzetí ukazovalo celkové počítadlo kilometrů hodnotu 150 km, předpokládáme, že po zajetí stroje klesne spotřeba pod 3 l/100 km. Nádrž o objemu 6,5 litru je umístěna pod sedlem a umožnuje akční radius kolem 200 km.

04: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení 05: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení 06: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení

Zajímavou vychytávkou je „tajný“ vypínač, umístěný v podsedlovém prostoru, který umožňuje vyřadit činnost startéru. V průběhu testu se nám několikrát stalo, že jsme zapomněli na tento zapnutý vypínač a při startování jsme se stali terčem posměchu přihlížejících.

022: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení 023: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení 024: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení

Shrnuto podtrženo, cestování na skútru SYM FIDDLE III 125 je čirá radost a po jízdě z něj budete vystupovat s úsměvem na tváři. Celkově jízda na SYMu FIDDLE III 125 navozuje pocit cestování na stroji o třídu výš.

Plusy a minusy

+             elegantní vzhled

+             kvalitní zpracování

+             pohodlný posez

+             naladění podvozku

+             přední větrný štítek + topcase

+             automatické svícení

-              špatně nastavený světlomet

-              menší podsedlový prostor

-              chybějící 12V zásuvka

Barevné provedení pro rok 2014

FIDDLE III je pro rok 2014 nabízen pouze ve dvou barevných provedeních -  černá a zlatá, která bude vyhovovat spíše konzervativnějším zákazníkům, a dále v zajímavém a veselém designu červená – bílá. Provedení a kvalita lakování nám přišly v této cenové hladině jako nadprůměrné.

02: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení 01: sym fiddle III 125 - příjemné překvapení

Závěr

Popravdě musíme přiznat, že nás skútr SYM FIDDLE III 125 více než jen příjemně překvapil. Lépe naši týdenní zkušenost vystihuje výraz nadšení. Za cenu o něco převyšující 40 000 Kč dostanete perfektně vypadající a stejně tak fungující plnohodnotný dopravní prostředek bez zásadních nedostatků, který vás bude pohodlně vozit do zaměstnání a neztratí se ani na výletě po blízkém okolí. Tuto velice zajímavou nabídku dále ještě více zatraktivňuje výrobcem udávaná tříletá záruka bez omezení počtu ujetých kilometrů. Pokud tedy právě uvažujete o koupi skútru v objemové třídě 125 ccm a nechce se vám z rodinného rozpočtu dávat více jak 50 tisíc korun, určitě byste měli SYM FIDDLE III 125 zahrnout do nejužšího výběru. Navíc SYM dává díky svým současným výrobkům okolnímu světu jasný vzkaz, že by se s ním mělo do budoucna opravdu počítat.

Technické údaje

Motor: jednoválec 4-taktní
Obsah: 124,6 ccm
Výkon: 7,3 kW/8 500 rpm
Chlazení: vzduchem chlazený
Převodovka: C.V.T
Startování: elektrické + nožní
Odpružení: teleskopické / kyvná vidlice
Brzdy: kotoučová / bubnová
Pneu: 110/70-12
Hmotnost: 111 kg
Objem nádrže: 6,5 l
Barevné varianty: bílá/červená, černá/zlatá, hnědá matná

Foto&video: www.skutrportal.cz, www.nevimagroup.cz, www.youtube.com

Naše hodnocení: 97%

Komentáře

V diskuzi ještě není žádný komentář - buďte první!

Otevřít diskuzi

Související články

Keeway CityBlade 125 - závěrečná kapitola

Keeway CityBlade 125 - závěrečná kapitola

Recenze a testy

27.3.2019

Redakce SP.cz

5

Už víc jak 2 roky brázdíme silnice na našem redakčním skútru značky Keeway. Máme za sebou tisíce kilometrů, jednu drobnou nehodu a hlavně spousty a spousty zážitků v sedle tohoto čínského stroje. Nyní nadešel čas, abychom napsali závěrečnou kapitolu. Závěrečnou proto, protože skútr jsme se po...

Více

Keeway CityBlade 125 - první mouchy na obzoru

Keeway CityBlade 125 - první mouchy na obzoru

Recenze a testy

25.7.2017

Viktor Hrachovec

8

Snad o žádném jiném skútru se nevedou tak bouřlivé diskuze, jako o modelu CityBlade. Námi doposud vychvalovaný model ukázal své první a nikoliv bezvýznamné slabiny. Pojďte se tedy spolu s námi podívat, jak si vede Keeway CityBlade 125 v našem dlouhodobém testu po najetí bezmála 4000...

Více

Honda Vision 110 - modelový rok 2017

Honda Vision 110 - modelový rok 2017

Recenze a testy

6.7.2017

Viktor Hrachovec

6

Když v roce 2011 přišla Honda s nízkorozpočtovým skútrem jménem Vision, spadla nám v redakci doslova brada. Nejinak tomu bylo o dva roky později, kdy jsme Visiona otestovali znovu. Píše se rok 2017 a Vision dostal do vínku systém start/stop a pár dalších vylepšení. Povedl se Hondě facelift i...

Více

Yamaha D'elight 125 - malý skútr s velkou duší

Yamaha D'elight 125 - malý skútr s velkou duší

Recenze a testy

12.5.2017

Viktor Hrachovec

3

Nejlevnější skútr v nabídce japonské Yamahy se jmenuje D'elight. Malý skútr postavený na malých kolech s nádechem klasiky, tak nějak by se dal D'elight charakterizovat v krátkosti. Tenhle prcek toho ale nabízí daleko, daleko víc ...

Více

HONDA 125 SH - Holka v nejlepších letech

HONDA 125 SH - Holka v nejlepších letech

Recenze a testy

9.5.2017

František Hadt

1

První dubnový víkend jsme měli tu čest setkat se osobně s již osmou generací populární malé Hondy SH. Nové modelové provedení nejprodávanějšího skútru v Evropě se pro rok 2017 chlubí řadou milých změn a novinek, z nichž jmenujme například vyšší výkon motoru, led světla vpředu a vzadu, zvětšená...

Více

Bleskovky

Piaggio Group pokračuje v boji na ochranu svých produktů před padělateli

29.10.2021

Piaggio Group pokračuje v boji na ochranu svých produktů před padělateliPIAGGIO GROUP VYHRÁVÁ SOUD PRVNÍ INSTANCE O PORUŠENÍ EVROPSKÉHO PATENTU PROTI SPOLEČNOSTI PEUGEOT MOTOCYCLES V PAŘÍŽI A MILÁNĚPO NÁZVU VESPA JE UZNÁNA TAKÉ JEDINEČNOST SKÚTRU...

Více

VOGE odstartovala akci “Máš čerstvýřidičák A2?”

23.6.2021

VOGE odstartovala akci “Máš čerstvýřidičák A2?”Voge se nyní vytasilo s atraktivní akcí, kde zákaznící ušetří nemalý peníz. Při zakoupení modelu VOGE 300AC, 300R nebo 500R a předložení řidičského průkazu s vyznačením skupiny A2,...

Více

NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONE

15.6.2021

NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONENOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONE• PŘEDSTAVUJEME MODEL „ONE“, NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO• ITALSKÝ PŮVOD A ZAMĚŘENÍ NA MLADÉ ZÁKAZNÍKY: „ONE“ JE SPOJENÍM BAREV, FANTAZIE, STYLU,...

Více

Kymco startuje cenovou akci na atraktivní modely stopětadvacítek

19.4.2021

Kymco startuje cenovou akci na atraktivní modely stopětadvacítekKymco se na startu letošní sezóny vytasilo s atraktivní akcí, kde zákaznící ušetří nemalý peníz. Od 12. dubna nabízí tento tchajwanský výrobce skvělé ceny na svoje oblíbené skútry...

Více

BMW C1 znovu na scéně?

12.4.2021

BMW C1 znovu na scéně?Kdo by neznal legendární skútr od BMW s označením C1. Skútr vybavený speciálním rámem a bezpečnostními pásy, který umožňoval jízdu bez ochranné přilby byl poprvé veřejnosti...

Více

Starší bleskovky

Podcasty

Černou Afrikou

17.6.2021

Řeknu jen tohle: jedna vtipná partička a Jihoafrická republika, Botswana, Zimbabwe, Namibie   . . . .   Tady je zmiňový DOTAZNÍK jak jsi se potkal s krizí středního věku. Nezabere...

Více

Jindra Belšan o velkém Rusku

24.10.2019

Jindra Belšan je pamětník. To jako, že toho hodně viděl, hodně zažil a má tedy o čem vyprávět. Dnes jsme se zaměřili hlavně na jeho cesty do Ruska.

Více

Balkánské šotoliny (Kodo120)

3.12.2018

Hurá na Balkán na šotoliny. Po tom, co začal Pertla systematicky mapovat Evropské šotoliny, musí být každému jasné, že Balkán je pro většinu z nás v tomto duchu stále ještě...

Více

Starší podcasty

Kalendář akcí

Po

Út

St

Čt

So

Ne

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

Nebyly nalezeny žádné nadcházející události

Přidat novou akci

Partneři

CAFE-RACER.cz
TIPMOTO.cz
ZIVEFIRMY.cz
PARTSDEPOT.cz
BONMOTO.cz
BE-RIDER.com

Společnost Montplast se specializuje na výrobu a montáž zastřešení bazénů. Zastřešení bazénů se vyrábí ze systémových hliníkových profilů, opatřených povrchovou úpravou.