Honda PCX 2021

Honda představila legendární PCX pro rok 2021!

11.11.2020

TZ - www.honda.cz

Oblíbená Honda PCX125 přichází s vylepšeným stylem. Zároveň nabízí prostornější schránku pod sedlem, zásuvku USB typu C pro nabíjení mobilních zařízení a technologii inteligentního klíče Smart Key. Hnací sílu dodává nový čtyřventilový motor s technologií enhanced Smart Power Plus (eSP+), který splňuje emisní normu EURO5. Motor je nově vybaven systémem nastavitelné kontroly trakce HSTC. Přepracovaný rám se vyznačuje delším zdvihem odpružení zadního kola a stroj je vybaven většími pneumatikami.

Obsah:

1 Úvod

2 Informace o modelu

3 Hlavní vlastnosti

4 Příslušenství

5 Technické parametry

 

1. Úvod

 01: Honda PCX 2021

PCX125 je nenápadný, avšak mimořádně úspěšný model v řadě jednostopých strojů Honda. Od jeho vstupu na trh v roce 2010 se ho v Evropě prodalo přes 140 000 kusů. Tohoto výsledku se podařilo dosáhnout díky receptu, který značka Honda neustále vylepšuje: jeho výrazný a moderní design elegantně zapadne do náročného městského životního stylu, zatímco díky kompaktním rozměrům si najde cestu v rušném provozu a umožní vždy snadné zaparkování.

 

Součástí receptu je i „úroveň X osobního komfortu“ (‘X’ level of Personal Comfort – odtud PCX), jež je dána pozicí s nohama uvnitř stroje, vynikající ochranou před povětrnostními vlivy, schránkou pod sedlem schopnou pojmout integrální přilbu, či vysokou kvalitou zpracování. Nelze zapomenout ani na vysokou hodnotu za vynaložené prostředky, a to jak při koupi, tak po celou dobu provozu, která je jedním z důvodů popularity PCX.

 

V roce 2010 se stal model PCX prvním jednostopým vozidlem v Evropě vybaveným technologií Idling Stop. O dva roky později se stal prvním skútrem v Evropě vybaveným mimořádně úsporným motorem Honda eSP („enhanced Smart Power“). V roce 2016 model splnil požadavky emisní normy EURO4 a v roce 2018 došlo k výrazné modernizaci zahrnující nový podvozek či výkonnější motor.

 

Jedná se o skútr, který se v čase neustále vyvíjí. Do roku 2021 PCX125 opět vstupuje s kombinací nového motoru a rámu, vyšší úrovní komfortu a s výrazně modernizovaným avantgardním stylem – to vše s cílem udržet PCX v centru dění.

 

 

2. Informace o modelu

 03: Honda PCX 2021

Nová Honda PCX125 si zachovává unikátní pozici, zároveň však postupně vyzrává. Je výraznější a ostřejší, snaží se odlišit a nově přichází také s přepracovaným LED světlometem. Uvnitř kapotáže se nachází objemná podsedlová schránka, stroj disponuje většími stupačkami a ve schránce na rukavice se nachází konektor USB typu C. Nový „širokoúhlý“ přístrojový panel poskytuje jezdci všechny důležité informace a zapalování i zámek sedla se nově ovládají pomocí inteligentního klíče Honda Smart Key.

 

Nový je také čtyřventilový motor enhanced Smart Power Plus (eSP+), který nabízí více výkonu a točivého momentu. Jezdec nepochybně ocení také systém nastavitelné kontroly trakce Honda Selectable Torque Control (HSTC). Páteř stroje tvoří přepracovaný trubkový ocelový rám, pro více komfortu při jízdě se zvětšil zdvih zadního odpružení a větší je také přední i zadní pneumatika.

 

Model PCX125 pro rok 2021 bude k dispozici v následujících barevných provedeních:

 

matná šedá metalíza Matt Dim Gray Metallic **NOVINKA**

bílá perleťová Pearl Jasmine White

červená Candy Luster Red

matná černá metalíza Matt Galaxy Black Metallic,

 

 

3. Hlavní vlastnosti

 

3.1 Vzhled a výbava

 

·         Zcela přepracovaná kapotáž posouvá futuristický vzhled stroje na novou úroveň.

·         Nový LED světlomet obsahuje charakteristické světlo pro denní svícení.

·         Více prostoru pod sedlem, USB zásuvka ve schránce na rukavice.

·         Ovládání zapalování a zámku sedla inteligentním klíčem Smart Key.

 

Konzistentním designovým prvkem modelu PCX125 vždy byla jeho kapotáž – výrazná charakteristická linie a jednotný lak obalující celý stroj od přídě až k zádi. Toto téma zůstalo zachováno i pro rok 2021 – je však výraznější a ostřejší, s větším důrazem na futuristický styl, který byl vždy důležitou součástí atraktivity modelu PCX.

 

Prémiové osvětlení tvořené výhradně z LED diod je dalším aspektem, který PCX125 odlišuje od okolního davu. Součástí nového světlometu je charakteristicky tvarované světlo pro denní svícení s 5 rovnoběžně umístěnými úzkými dělicími liniemi. Na zádi stroje mu kontrastuje zadní světlo ve tvaru písmene X, které díky pokročilé optické technologii poskytuje intenzivní 3D efekt.

 06: Honda PCX 2021

Všechny linie a úhly byly decentně upraveny s důrazem na dramatický efekt. Přední kapotáž se ve své horní části nálevkovitě rozšiřuje, zatímco v pase je opět elegantně zúžená. Doplňuje ji o něco větší černý plexi štítek, který zlepšuje ochranu před větrem, aniž by opticky zatěžoval přední část stroje.

 

Sedlo jezdce i spolujezdce je tvarováno tak, aby z něj bylo možné snadno dosáhnout na zem. Prostor pro nohy vpředu a po stranách se zvětšil o 30 mm. Sedlo zůstává ve výšce 764 mm, stroj se z něj však dobře ovládá, neboť výška potřebná pro jeho obkročení činí pouhých 540 mm.

 05: Honda PCX 2021

Aerodynamické linie ukrývají pod sedlem ještě větší odkládací schránku. Díky dodatečným 2,4 l její celkový objem činí 30,4 l, což je hodnota dostatečná pro integrální přilbu a další předměty. Ve schránce na rukavice je nově umístěn konektor USB typu C, který nahradil dosud používanou 12V zásuvku. Nyní stačí telefon pouze připojit. Změny se dotkly dokonce i víčka palivové nádrže. Nyní je k dispozici prostor, kam lze víčko během tankování odložit.

 

Další novinkou ve výzbroji PCX125 je inteligentní klíč Smart Key. Kromě standardního ovládání zapalování a schránky pod sedlem s ním lze také zamykat a odemykat (volitelný) 35litrový vrchní kufr. S inteligentním klíčem v kapse jezdce se kufr automaticky odemkne a poté, co jezdec od stroje odejde, se opět zamkne. Je možné ho zamknout také přímo klíčem.

 

Nový „širokoúhlý“ přístrojový panel poskytuje všechny informace, jež jsou přehledně a úhledně uspořádány ve snadno čitelném formátu. Inverzní LCD displej zobrazuje údaj o rychlosti, další zobrazované informace zahrnují tachometr, denní počítadlo ujetých kilometrů, ukazatel stavu paliva, údaj o průměrné spotřebě či indikátor funkce Idling Stop.

 

Charakteristickým prvkem modelu PCX jsou široká chromovaná řídítka. Díky upevnění do tradičních čelistí (s nově optimalizovanou tvrdostí pryžových vložek) nabízejí vynikající kontrolu v městském provozu, a zároveň slouží jako elegantní retro prvek.

 

Změny se dotkly také madel pro spolujezdce. Jejich nová verze je tenčí, čímž se oproti dosavadnímu provedení ušetřilo 310 g, spolujezdec přitom má k dispozici komfortní a pevné madlo, které mu při jízdě poskytne potřebnou jistotu.

 

3.2 Motor

 

·         Nový, výkonnější čtyřventilový vodou chlazený SOHC motor eSP+

·         Pro rok 2021 je stroj vybaven také systémem Honda Selectable Torque Control (HSTC).

·         Motor disponuje systémem vypnutí motoru při zastavení (Idling Stop) a plní emisní normu EURO5

 

Nový čtyřventilový, kapalinou chlazený SOHC motor enhanced Smart Power Plus (eSP+) v modelu PCX125 disponuje výkonem 9,2 kW při 8 750 ot./min. a maximem točivého momentu 11,8 Nm při 6 500 ot./min. Vrtání a zdvih jsou 53,5 x 55,5 mm, kompresní poměr dosahuje hodnoty 11,5 : 1 (oproti 52,4 x 57,9 mm a 11 : 1 u dosavadní verze). Kratší zdvih nejen poskytuje prostor pro dva další ventily, ale zároveň snižuje ztráty způsobené třením.

 

Zlepšilo se zrychlení z klidu i dynamická akcelerace. S PCX lze bez problémů udržovat rychlost kolem 90 km/h. Hodnota maximální rychlosti dosahuje 98 km/h. Díky nižší spotřebě motoru dosahující přibližně 2,1 l/100 km (v režimu WMTC) postačuje 8,1litrová nádrž přibližně na 385 km.

 

Další technologií, která majiteli PCX dodává více jistoty při jízdě za mokra, je systém nastavitelné kontroly trakce Honda Selectable Torque Control (HSTC), který nenápadně a obratně řídí trakci zadního kola. Pokud systém HSTC omezuje prokluz zadního kola, bliká na přístrojovém panelu kontrolka se symbolem „T“. Systém je možné zcela vypnout.

 

Technologie snižování tření eSP jsou využity v celém motoru. K co nejnižší spotřebě paliva přispívá mimo jiné i důmyslné prostorové uspořádání jednotlivých položek, jako je olejové čerpadlo, jež je zabudováno do klikového hřídele. Kompaktní spalovací komora a systém vstřikování paliva PGM-FI se škrticí klapkou o průměru 28 mm (nárůst o 2 mm) optimalizují rychlost spalování a chlazení.

 

Posunutý válec snižuje tření způsobené kontaktem mezi pístem a stěnou válce, čímž přispívá k efektivnímu přenosu energie spalovacího procesu na klikový hřídel. „Zubatá“ litinová vložka s drobnými povrchovými výstupky eliminuje případné deformace a změny průměru vrtání válce. Toto řešení snižuje napětí v pístních kroužcích, čímž dochází ke zmenšení tření. Nový hydraulický napínák vačkového řetězu zvyšuje účinnost motoru tím, že snižuje interní vibrace a zlepšuje spotřebu paliva.

 

Chlazení motoru zajišťují olejové trysky v pístu – stejné, jaké lze najít například u motokrosového stroje CRF450R. Toto řešení umožňuje správné časování zapalování, a zároveň napomáhá předcházet abnormálnímu spalování, známému jako „klepání“. Hydraulické zdvihátko vačkového řetězu potlačuje jeho vibrace, omezuje hlučnost a snižuje tření.

 

Chladič s vysokou účinností, který je integrován do vnější pravé strany klikové skříně, využívá malý a lehký ventilátor, jenž zmenšuje ztráty třením a snižuje aerodynamický odpor. Valivý odpor uvnitř převodového ústrojí klesl díky použití tří hlavních ložisek s nízkým třením, která jsou konstruována tak, aby zvládala zátěž přenášenou na každé z nich. K vyššímu výkonu přispívá také optimalizovaná spojka a řemenice.

 

Elektronicky řízený bezkartáčový startér je integrován přímo na konec klikového hřídele a slouží jako startér i jako alternátor. Vzhledem k tomu, že motor roztáčí přímo, odpadá veškerý hluk daný zapojením převodů či ozubených kol.

 

Pokud skútr stojí a je stisknutá brzda, funkce Idling Stop motor po třech sekundách chodu na volnoběh automaticky vypne a po otočení rukojetí plynu znovu ihned nastartuje. Použití této funkce je velmi snadné díky alternátoru s integrovaným startérem a systému zpětného natočení, který vrací klikový hřídel zpět do polohy před sáním vzduchu, a díky dekompresnímu mechanizmu, jenž potlačuje odpor roztáčení klikového hřídele kvůli kompresi. Systém disponuje funkcí sledování stavu baterie, jež umožní vypnutí systému s cílem předejít jejímu nadměrnému vybíjení.

 

V rámci vylepšení pro rok 2021 získal stroj inovovaný kryt motoru a kyvné rameno. Úpravy vnitřní struktury tlumiče výfuku a přemístění katalyzátoru přispěly k lepšímu čištění spalin, díky čemuž motor plní emisní normu EURO5.

 

3.3 Podvozek

 

·         Nový ocelový rám je zárukou odolnosti a snadné ovladatelnosti.

·         Dva zadní tlumiče jsou opatřeny pružinami s větším průměrem a s delším zdvihem, který zlepšuje komfort.

·         Moderní vzhled doplňují nová stylová kola. Větší pneumatiky přispívají k lepší přilnavosti na vozovce.

 

Nová Honda PCX125 disponuje přepracovaným dvojitým ocelovým kolébkovým rámem, jehož úkolem je zajistit robustnost potřebnou pro náročný městský provoz, aniž by přitom došlo ke ztrátě manévrovatelnosti, jíž jsou skútry PCX pověstné, její uživatelské přívětivosti a uvolněné pozice při jízdě.

 

Rozvor kol činí 1 315 mm, sklon přední vidlice a závlek dosahují 26° 30’, respektive 80 mm. Pohotovostní hmotnost činí 130 kg. Obě kola mají stylový nový design, který skvěle ladí se zbytkem stroje. Zadní kolo má nově průměr 13 palců, tedy o 1 palec menší. Také pneumatiky jsou větší – 110/70-14 vpředu a 130/70-13 vzadu (oproti dosavadním 100/80-14 a 120/70-14).

 

31mm přední vidlice se zdvihem v ose kola 89 mm zůstala nezměněna, u zadního kola však došlo ke zvětšení zdvihu o 10 mm na 95 mm. Tlumiče jsou opatřeny silnějšími pružinami pro hladší jízdu po rozbitých městských ulicích.

 

O brzdění se stará přední dvoupístová brzda s 220mm kotoučem a zadní 130mm bubnová brzda. Jednokanálový systém ABS působí na přední brzdu.

 

4. Příslušenství

 

Pro model PCX 125 je k dispozici řada originálního příslušenství Honda, včetně plexi štítu a 35litrového vrchního kufru ovládaného inteligentním klíčem.

 

 

5. Technické parametry

 

 

MOTOR
 
Typ: kapalinou chlazený čtyřtaktní jednoválec eSP+ s rozvodem SOHC a se 4 ventily
Zdvihový objem: 125 cm3
Vrtání x zdvih: 53,5 x 55,5 mm
Kompresní poměr: 11,5 : 1
Maximální výkon: 9,2 kW / 8 750 ot./min.
Max. točivý moment: 11,8 Nm při 6 500 ot./min.
Olejová náplň: 0,9 l


PALIVOVÝ SYSTÉM
 
Karburace: Elektronické vstřikování paliva PGM-FI
Objem palivové nádrže: 8,1 l
Spotřeba paliva: 2,1 l/100 km (bez funkce Idling Stop, režim WMTC)

ELEKTRICKÁ SOUSTAVA
 
Startér: Elektrický
Kapacita baterie: 12 V / 7 Ah (10H)
Výkon alternátoru: 255 W

HNACÍ ÚSTROJÍ
 
Typ spojky: Automatická, odstředivá, suchá
Typ převodovky: V-Matic
Stálý převod: 10,65

RÁM
 
Typ: Dvojitý rám z ocelových trubek

PODVOZEK
 
Rozměry (D x Š x V): 1 935 x 740 x 1 105 mm
Rozvor kol: 1 315 mm
Úhel přední vidlice: 26° 30’
Závlek: 80 mm
Výška sedla: 764 mm
Světlá výška: 135 mm
Pohotovostní hmotnost: 130 kg

ZAVĚŠENÍ KOL
 
Typ vpředu: Teleskopická vidlice 31 mm, zdvih v ose kola 89 mm
Typ vzadu: Dvojitě odpružené hliníkové kyvné rameno, zdvih v ose kola 95 mm

KOLA
 
Typ vpředu: 5 paprsků ve tvaru Y, z lehké slitiny
Typ vzadu: 5 paprsků ve tvaru Y, z lehké slitiny
Velikost ráfku přední: 14M/C x MT2.75
Velikost ráfku zadní: 13M/C x MT3.50
Pneumatika vpředu: 110/70-14M/C
Pneumatika vzadu: 130/70-13M/C

BRZDY
 
Typ vpředu: 220mm hydraulická kotoučová s kombinovaným dvoupístovým třmenem a s ABS
Typ vzadu: 130mm bubnová

PŘÍSTROJE A ELEKTRONIKA
 
Světlomet: LED
Zadní světlo: LED

Komentáře

V diskuzi ještě není žádný komentář - buďte první!

Otevřít diskuzi

Související články

Do evropské nabídky společnosti Honda se vrací modely Super Cub a Monkey

Do evropské nabídky společnosti Honda se vrací modely Super Cub a Monkey

Představujeme

12.7.2021

TZ - www.honda.cz

4

Do evropské nabídky značky Honda se vrací modely C125 Super Cub a Monkey 125. Se zcela novými vzduchem chlazenými motory, které splňují emisní normu EURO5, vylepšenými podvozky se zaměřením na komfort, či výraznými novými barvami je tak dvojice stálic v modelové řadě Honda i nadále připravena...

Více

Honda 21YM VISION 110

Honda 21YM VISION 110

Představujeme

16.12.2020

TZ - www.honda.cz

0

Skútr značky Honda pro každodenní použití dlouhodobě nabízí vysokou kvalitu zpracování a skvělou hodnotu za vynaložené prostředky; do roku 2021 vstupuje s novým svěžím vzhledem, novým přístrojovým panelem a s inteligentním klíčem Smart Key. Pokročilý rám Smart Architecture Frame (eSAF) nové...

Více

Yamaha BW’S 125 - novinka pro Vietnamský trh

Yamaha BW’S 125 - novinka pro Vietnamský trh

Představujeme

5.11.2020

Redakce SP

0

Yamaha představila inovovaný model BW’S o objemu 125 ccm, který je určen pro Vietnamský trh. To je možná škoda. Skútr svým vzhledem nápadně připomíná "armádní vozidlo", které si poradí i s náročným terénem a víte co ... možná ano! Offroadové pneumatiky, teleskopická vidlice, bytelná kapotáž a...

Více

HONDA FORZA 125, modelový rok 2021

HONDA FORZA 125, modelový rok 2021

Představujeme

20.10.2020

TZ - www.honda.cz

0

Forza 125, jakožto prémiový sportovní/GT skútr značky Honda, si drží své místo v záři reflektorů díky kosmetickým vylepšením, které mu přidávají na prémiovém vzhledu a dále zlepšují jeho aerodynamiku. Elektricky ovládaný štít má o 40 mm větší rozsah nastavení, praktickou novinkou je USB...

Více

HONDA SH125i modelový rok 2020

HONDA SH125i modelový rok 2020

Představujeme

8.11.2019

TZ - www.honda.cz

0

Jeden z nejoblíbenějších skútrů v Evropě – a jednička na trhu v roce 2018 s téměř 19 000 prodanými kusy – vstupuje do roku 2020 jako prakticky nový stroj. Elegantní přepracovaná kapotáž a modifikovaný rám nabízejí o více než 50 % více odkládacího prostoru; revidovaná geometrie přináší vyšší...

Více

Bleskovky

Piaggio Group pokračuje v boji na ochranu svých produktů před padělateli

29.10.2021

Piaggio Group pokračuje v boji na ochranu svých produktů před padělateliPIAGGIO GROUP VYHRÁVÁ SOUD PRVNÍ INSTANCE O PORUŠENÍ EVROPSKÉHO PATENTU PROTI SPOLEČNOSTI PEUGEOT MOTOCYCLES V PAŘÍŽI A MILÁNĚPO NÁZVU VESPA JE UZNÁNA TAKÉ JEDINEČNOST SKÚTRU...

Více

VOGE odstartovala akci “Máš čerstvýřidičák A2?”

23.6.2021

VOGE odstartovala akci “Máš čerstvýřidičák A2?”Voge se nyní vytasilo s atraktivní akcí, kde zákaznící ušetří nemalý peníz. Při zakoupení modelu VOGE 300AC, 300R nebo 500R a předložení řidičského průkazu s vyznačením skupiny A2,...

Více

NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONE

15.6.2021

NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONENOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONE• PŘEDSTAVUJEME MODEL „ONE“, NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO• ITALSKÝ PŮVOD A ZAMĚŘENÍ NA MLADÉ ZÁKAZNÍKY: „ONE“ JE SPOJENÍM BAREV, FANTAZIE, STYLU,...

Více

Kymco startuje cenovou akci na atraktivní modely stopětadvacítek

19.4.2021

Kymco startuje cenovou akci na atraktivní modely stopětadvacítekKymco se na startu letošní sezóny vytasilo s atraktivní akcí, kde zákaznící ušetří nemalý peníz. Od 12. dubna nabízí tento tchajwanský výrobce skvělé ceny na svoje oblíbené skútry...

Více

BMW C1 znovu na scéně?

12.4.2021

BMW C1 znovu na scéně?Kdo by neznal legendární skútr od BMW s označením C1. Skútr vybavený speciálním rámem a bezpečnostními pásy, který umožňoval jízdu bez ochranné přilby byl poprvé veřejnosti...

Více

Starší bleskovky

Podcasty

Černou Afrikou

17.6.2021

Řeknu jen tohle: jedna vtipná partička a Jihoafrická republika, Botswana, Zimbabwe, Namibie   . . . .   Tady je zmiňový DOTAZNÍK jak jsi se potkal s krizí středního věku. Nezabere...

Více

Jindra Belšan o velkém Rusku

24.10.2019

Jindra Belšan je pamětník. To jako, že toho hodně viděl, hodně zažil a má tedy o čem vyprávět. Dnes jsme se zaměřili hlavně na jeho cesty do Ruska.

Více

Balkánské šotoliny (Kodo120)

3.12.2018

Hurá na Balkán na šotoliny. Po tom, co začal Pertla systematicky mapovat Evropské šotoliny, musí být každému jasné, že Balkán je pro většinu z nás v tomto duchu stále ještě...

Více

Starší podcasty

Kalendář akcí

Po

Út

St

Čt

So

Ne

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

Nebyly nalezeny žádné nadcházející události

Přidat novou akci

Partneři

CAFE-RACER.cz
TIPMOTO.cz
ZIVEFIRMY.cz
PARTSDEPOT.cz
BONMOTO.cz
BE-RIDER.com

Společnost Montplast se specializuje na výrobu a montáž zastřešení bazénů. Zastřešení bazénů se vyrábí ze systémových hliníkových profilů, opatřených povrchovou úpravou.