Honda „Cooperative Mobility Ecosystem“

Honda „Cooperative Mobility Ecosystem“

9.1.2017

TZ - www.honda.cz

Společnost Honda představila na veletrhu CES 2017 v Las Vegas vlastní koncept „Cooperative Mobility Ecosystem“. Tato kombinace možností umělé inteligence, robotiky a velkých objemů dat má přinést nové možnosti konektivity pro zákazníky a zkvalitňovat jejich život. Na veletrhu CES prezentuje tento koncept řada prototypů a ukázek technologií. Společnost Honda představuje budoucnost, ve které budou automobily navzájem komunikovat. Budoucí infrastruktura bude zabraňovat dopravním zácpám a eliminovat smrtelné dopravní nehody. Zároveň to přinese účastníkům silničního provozu vyšší produktivitu a nové možnosti zábavy ve vozidlech. Vozidla budou vytvářet novou hodnotu poskytováním autonomních služeb, když je právě nebudou používat jejich majitelé.

Společnost Honda rovněž informovala o navázání technologické spolupráce se společnostmi Visa, DreamWorks Animation a inovačními startupy v rámci otevřených inovačních programů Honda Developer Studio a Honda Xcelerator prostřednictvím divize Honda Silicon Valley Lab.

 

V rámci konceptu „Cooperative Mobility Ecosystem“ představila společnost Honda prototyp autonomního elektromobilu NeuV se zabudovaným systémem umělé inteligence, tzv. emotion engine, a automatickým osobním asistentem, který dokáže simulovat emoce a úplně tak změnit způsob, jakým člověk komunikuje s autem.

 

Globální výrobce dopravních prostředků rovněž představil prototyp motocyklu Honda Moto Riding Assist, který využívá robotickou technologii Honda k udržování rovnováhy. Návštěvníci expozice společnosti Honda (LVCC, severní hala – 7312) si mohou vyzkoušet robotickou technologii Honda osobně při „testovacích jízdách“ na osobním samovyvažovacím vozítku UNI-CUB.

 

„Již od svého založení se společnost Honda zaměřuje na vytváření technologií, které pomáhají lidem,“ řekl Yoshiyuki Matsumoto, prezident a výkonný ředitel společnosti Honda R&D Co., Ltd. „Naším záměrem je předvést technologie budoucnosti, které přinášejí zcela nové možnosti mobility.“

 

V následujícím přehledu jsou uvedeny produkty a technologické koncepty, které jsou k vidění v expozici společnosti Honda na veletrhu CES 2017:

 02: Honda „Cooperative Mobility Ecosystem“

Motocykl Honda Riding Assist

Společnost Honda si pro veletrh CES připravila světovou premiéru prototypu motocyklu Moto Riding Assist, který využívá robotickou technologii Honda. Samovyvažovací technologie značně snižuje pravděpodobnost pádu, když motocykl stojí. Někteří výrobci se vydali cestou využití gyroskopů, které ovšem značně zvyšují hmotnost a negativně ovlivňují zážitek z jízdy. Na rozdíl od nich využívá Honda Moto Riding Assist technologii, která byla původně vyvinuta pro osobní vozítko UNI-CUB.

 05: Honda „Cooperative Mobility Ecosystem“ 06: Honda „Cooperative Mobility Ecosystem“

Honda NeuV

Prototyp elektromobilu NeuV, což je zkratka označení New Electric Urban Vehicle (Nové elektrické městské vozidlo), přináší uživatelům nové možnosti. Při jeho vzniku se vycházelo ze skutečnosti, že automobily v soukromém vlastnictví nejsou až 96 procent času nijak využívány. Vozidlo NeuV má přinášet svému vlastníkovi novou hodnotu tím, že by fungovalo pro automatické sdílení při přepravě. Když by vlastník vozidlo právě nepoužíval, přepravovalo by zákazníky po okolí. Když by vozidlo NeuV nebylo právě v provozu, mohlo by rovněž prodávat elektrickou energii zpět do sítě v době energetických špiček. Tyto aktivity se mohou stát základem nového obchodního modelu pro podnikající zákazníky.

 

„Vozidlo NeuV bylo zkonstruováno tak, aby se zvýšila jeho hodnota pro vlastníka optimálním pronajímáním a zpeněžováním v době, kdy jej on sám nepoužívá,“ řekl Mike Tsay, hlavní konstruktér, Honda R&D Americas.

 

Vozidlo NeuV rovněž funguje jako promyšlený a užitečný asistent s umělou inteligencí, tzv. emotion engine. Tato nová technologie byla vyvinuta na základě spolupráce společnosti Honda se společností SoftBank (cocoro SB Corp.). Asistent s umělou inteligencí použitý v prototypu NeuV nese označení HANA (Honda Automated Network Assistant). Bude se učit rozpoznávat emoce při rozhodování řidiče. Poté bude na základě minulých rozhodnutí řidiče provádět nové volby a doporučení. HANA dokáže sledovat emoční pohodu řidiče, doporučovat hudbu podle nálady a podporovat řidiče při každodenním cestování.

 

Prototyp NeuV je vybaven kompletním rozhraním dotykového panelu, který může řidič i spolujezdec jednoduše a pohodlně používat. Vozidlo má dvě sedadla, úložný prostor vzadu a elektrický skateboard na „dojetí“ v případě nouze. Z vozidla NeuV je rovněž jedinečný výhled přes zaoblené panoramatické čelní sklo. Prudce klesající boční vodící čára usnadňuje manévrování.

 

Safe Swarm

Společnost Honda představila na veletrhu CES vlastní koncept „Safe Swarm“, který využívá biomimikry – replikování chování hejna ryb – k zajištění bezpečnější, účinnější a příjemnější jízdy. Ukázka konceptu Safe Swarm společnosti Honda zavede návštěvníky do světa, ve kterém automobily na silnici vzájemně komunikují prostřednictvím vyhrazené krátkovlnné komunikace (DSRC) a pomáhají řidičům řešit složité dopravní situace. Koncept Safe Swarm umožňuje vozidlům spolupracovat a přináší vyšší účinnost, méně stresu a zejména dopravu bez nehod.

 04: Honda „Cooperative Mobility Ecosystem“

„Nastává úsvit autonomního věku. Společnost Honda se, podobně jako všichni výrobci automobilů, snaží zdokonalit a rozvinout tuto technologii, abychom do roku 2040 splnili náš cíl: společnost bez nehod,“ řekl Frank Paluch, prezident společnosti Honda R&D Americas. „S využitím vzájemné komunikace mezi vozidly a mezi vozidly a infrastrukturou a s využitím velkých objemů dat a umělé inteligence bude společnost Honda spolupracovat s ostatními na vytvoření prostředí, které předpovídá a řídí podmínky silničního provozu a ve kterém nedochází k nehodám.“

 03: Honda „Cooperative Mobility Ecosystem“

Honda UNI-CUB

V expozici Honda UNI-CUB si mohou návštěvníci veletrhu CES vyzkoušet osobní samovyvažovací vozítko. Cestující může pouhým přenášením tělesné hmotnosti ovládat rychlost, pohybovat se na vozítku libovolným směrem a zastavovat. Společnost již letos zpřístupnila rozhraní API vozítka UNI-CUB, aby usnadnila vývoj softwaru, kterým by se vozítko dalo ovládat z chytrého telefonu a dalších zařízení. Tím by se uvolnil potenciál pro rozšiřování jeho hodnoty a funkčnosti pro uživatele. Díky schopnosti volně se pohybovat dopředu, dozadu, do strany a úhlopříčně dokáže vozítko UNI-CUB rychle a snadno manévrovat mezi chodci.

 

Otevřená inovace a spolupráce

Společnost Honda rovněž informovala o iniciativách s podnikatelskými subjekty, startupy a světovými technickými značkami prostřednictvím divize Honda Silicon Valley Lab. Je to důkaz jejího trvalého zájmu o otevřenou inovaci a spolupráci.

 

Visa – Společnost Honda představuje na veletrhu CES dvě ukázky ověřování koncepce se společností Visa. Vychází přitom ze spolupráce obou společností v oblasti mobilních plateb, která byla zahájena na loňském kongresu Mobile World Congress. Na těchto ukázkách se zcela poprvé podílejí také infrastrukturní partneři Gilbarco Veeder-Root a IPS Group. Ukázky budou demonstrovat jednoduchost a pohodlí při placení za služby, například při tankování paliva a parkování na veřejných parkovištích, z pohodlí a bezpečí vozidla.

 

DreamWorks Animation – Společnost Honda se spojila se společností DreamWorks Animation, aby společně vyvíjely nový rozšiřitelný obsah virtuální reality pro různé platformy a řešení zábavy ve voze. Společnost Honda představuje na veletrhu CES zkušební verzi svého prototypu virtuální reality ve voze Honda Dream Drive s exkluzivním obsahem DreamWorks Animation.

 

Vocal Zoom – Prostřednictvím vlastního programu Honda Xcelerator spolupracuje společnost Honda se společností Vocal Zoom na využití její technologie optického mikrofonu v automobilu. Optický snímač Vocal Zoom snímá fyzické vibrace vytvářené hlasem při mluvení a zjišťuje dodatečné vrstvy hlasových dat, která nelze zachytit běžnými akustickými mikrofony. Tyto dodatečné údaje umožňují palubnímu počítači podstatně lépe porozumět hlasovým povelům, zejména ve velmi hlučném prostředí.

 

LEIA Inc. – Prostřednictvím další spolupráce v rámci programu Honda Xcelerator se společností LEIA vyvinula společnost Honda nový koncept displeje řidiče. Tento displej využívá nanotechnologii LEIA k zobrazování trojrozměrného obrazu. Zajišťuje hladké přechody mezi různými zornými úhly pro systémy varování a podpory řidiče. Nevhodně navržené zobrazení 3D může být rušivé. Nicméně díky nanotechnologickému přístupu společnosti LEIA je hloubka zobrazena přirozeně. Společnost Honda počítá s řadou možných uplatnění této technologie od navigace až po dopravní informace.

 

Informace o technologiích Honda

Společnost Honda vytváří technologie a produkty, které rozvíjejí hodnoty čistoty, bezpečnosti, zábavy a konektivity značky společnosti. Mezi tyto snahy patří pokroky v oblasti automatických vozidel, konektivity a nízkoemisní dopravy. V Severní Americe má tato společnost v provozu více než 300 000 vozů vybavených technologiemi bezpečnosti a podpory řidiče Honda Sensing nebo AcuraWatch™ a více než 400 000 vozů, které jsou kompatibilní s aplikacemi Apple CarPlay™ a Android Auto™. Společnost Honda rovněž testuje pokročilé technologie automatizovaných vozů v Japonsku a Severní Americe a jejím cílem je uvést vysoce automatizované vozy na americké silnice v roce 2020. Společnost Honda se rovněž snaží splnit svoji ekologickou a bezpečnostní vizi: „přinášet radost z volnosti pohybu a vytvořit udržitelnou společnost, ve které si lidé mohou užívat života.“ Na cestě ke splnění tohoto cíle se společnost Honda snaží dosáhnout toho, aby okolo roku 2030 byly dvě třetiny na světě prodaných automobilů vybaveny hybridním, plug-in hybridním a elektrickým pohonem, včetně vozů s palivovými články a elektrickými akumulátory.

 

Umělá inteligence NeuV „emotion engine“

„Emotion engine“ je skupina technologií umělé inteligence vyvinutých společností cocoro SB Corp., které umožňují strojům uměle vytvářet vlastní emoce.

 

Poslední komentáře (1 komentář)

Jen by mě zajímalo,když se ten systém náhodou (a náhod je někdy dost) pokazí,jak se s tím vybere zatáčka třeba v 80.To musí být mazec.

Otevřít diskuzi

Související články

NOVÉ PIAGGIO 1 PŘIJÍŽDÍ DO ČESKA

NOVÉ PIAGGIO 1 PŘIJÍŽDÍ DO ČESKA

Představujeme

30.10.2021

TZ - www.piaggio.com

0

PIAGGIO PŘEDSTAVUJE NOVOU GENERACI E-SKÚTRŮ PRO MĚSTSKOU MOBILITU: KVALITA, TECHNOLOGIE, SPOLEHLIVOST A BEZPEČNOST POPRVÉ V JEDNOM JEDNODUCHÉM, SNADNO OVLADATELNÉM A LEHKÉM ELEKTRICKÉM SKÚTRUPIAGGIO 1 SI ZACHOVÁVÁ VEŠKERÉ PRÉMIOVÉ VLASTNOSTI TYPICKÉ PRO SKÚTRY PIAGGIO: DESIGN A CIT PRO DETAIL,...

Více

LS2 FF900 VALIANT II

LS2 FF900 VALIANT II

Představujeme

22.6.2021

Redakce SP.cz

0

Sezona už začala a s ní tradiční problém v čem budu letos jezdit? Spousta z nás řeší nákup nového oblečení nebo nové helmy a právě helmu jsme začali řešit i my v redakci. Otevřenou, integrálku, výklopnou? V redakci jsme už měli možnost otestovat pěknou řádku různých značek a provedení, takže pro...

Více

Novinky KYMCO na sezónu 2021

Novinky KYMCO na sezónu 2021

Představujeme

22.2.2021

TZ - www.kymco.cz

0

Na světové premiéře představený adventure skútr KYMCO DOWNTOWN 360X ABS (Euro5) startuje v polovině roku 2021. V listopadu 2020 představil CEO firmy KYMCO Allen Ko na online tiskové konferenci„KYMCO International Press Conference“ nejžhavější novinky KYMCO: jako první z nich uvedemena trh v létě...

Více

Zeeho - nová značka ve světě skútrů

Zeeho - nová značka ve světě skútrů

Představujeme

4.1.2021

Redakce SP.cz

4

Pokud jste o značce Zeeho ještě neslyšeli, pak věřte, že nejste sami. Jedná se o zbrusu novou značku, za kterou ale nestojí nikdo menší než CFMoto. Ano, to CFMoto, které má ve své nabídce cestovní enduro s označením CFMoto 650 MT nebo u nás velmi populární čtyřkolky Gladiátor. Proč tedy nová...

Více

Honda představila systém hlasového ovládání a novou mobilní aplikaci RoadSync

Honda představila systém hlasového ovládání a novou mobilní aplikaci RoadSync

Představujeme

18.12.2020

TZ - www.honda.cz

0

Systém hlasového ovládání „Honda Smartphone Voice Control system“ a aplikace Honda RoadSync pro skútry a motocykly.

Více

Bleskovky

Piaggio Group pokračuje v boji na ochranu svých produktů před padělateli

29.10.2021

Piaggio Group pokračuje v boji na ochranu svých produktů před padělateliPIAGGIO GROUP VYHRÁVÁ SOUD PRVNÍ INSTANCE O PORUŠENÍ EVROPSKÉHO PATENTU PROTI SPOLEČNOSTI PEUGEOT MOTOCYCLES V PAŘÍŽI A MILÁNĚPO NÁZVU VESPA JE UZNÁNA TAKÉ JEDINEČNOST SKÚTRU...

Více

VOGE odstartovala akci “Máš čerstvýřidičák A2?”

23.6.2021

VOGE odstartovala akci “Máš čerstvýřidičák A2?”Voge se nyní vytasilo s atraktivní akcí, kde zákaznící ušetří nemalý peníz. Při zakoupení modelu VOGE 300AC, 300R nebo 500R a předložení řidičského průkazu s vyznačením skupiny A2,...

Více

NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONE

15.6.2021

NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONENOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONE• PŘEDSTAVUJEME MODEL „ONE“, NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO• ITALSKÝ PŮVOD A ZAMĚŘENÍ NA MLADÉ ZÁKAZNÍKY: „ONE“ JE SPOJENÍM BAREV, FANTAZIE, STYLU,...

Více

Kymco startuje cenovou akci na atraktivní modely stopětadvacítek

19.4.2021

Kymco startuje cenovou akci na atraktivní modely stopětadvacítekKymco se na startu letošní sezóny vytasilo s atraktivní akcí, kde zákaznící ušetří nemalý peníz. Od 12. dubna nabízí tento tchajwanský výrobce skvělé ceny na svoje oblíbené skútry...

Více

BMW C1 znovu na scéně?

12.4.2021

BMW C1 znovu na scéně?Kdo by neznal legendární skútr od BMW s označením C1. Skútr vybavený speciálním rámem a bezpečnostními pásy, který umožňoval jízdu bez ochranné přilby byl poprvé veřejnosti...

Více

Starší bleskovky

Podcasty

Černou Afrikou

17.6.2021

Řeknu jen tohle: jedna vtipná partička a Jihoafrická republika, Botswana, Zimbabwe, Namibie   . . . .   Tady je zmiňový DOTAZNÍK jak jsi se potkal s krizí středního věku. Nezabere...

Více

Jindra Belšan o velkém Rusku

24.10.2019

Jindra Belšan je pamětník. To jako, že toho hodně viděl, hodně zažil a má tedy o čem vyprávět. Dnes jsme se zaměřili hlavně na jeho cesty do Ruska.

Více

Balkánské šotoliny (Kodo120)

3.12.2018

Hurá na Balkán na šotoliny. Po tom, co začal Pertla systematicky mapovat Evropské šotoliny, musí být každému jasné, že Balkán je pro většinu z nás v tomto duchu stále ještě...

Více

Starší podcasty

Kalendář akcí

Po

Út

St

Čt

So

Ne

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

Nebyly nalezeny žádné nadcházející události

Přidat novou akci

Partneři

CAFE-RACER.cz
TIPMOTO.cz
ZIVEFIRMY.cz
PARTSDEPOT.cz
BONMOTO.cz
BE-RIDER.com

Společnost Montplast se specializuje na výrobu a montáž zastřešení bazénů. Zastřešení bazénů se vyrábí ze systémových hliníkových profilů, opatřených povrchovou úpravou.