Tip na výlet – Großglockner a blízké okolí

Tip na výlet – Großglockner a blízké okolí

29.8.2016

František Hadt

Konec prázdnin a letních dovolených se nenávratně blíží ke svému konci, ale vysoké teploty, které slibují meteorologové pro nadcházející dny, přímo svádí k výletům a cestování v jedné stopě. Pokud vám ještě zbylo pár dní dovolené a v kasičce máte našetřeno pár kaček, pak pro vás máme tip na báječný moto výlet.

V redakci SP jsme se vypravili k rakouským sousedům s cílem zajezdit si v okolí vyhlášeného Großglockneru. Cestu jsme naplánovali celkem na 4 dny, přičemž celková délka trasy z okolí Prahy až do městečka Zell am See, které se nachází v těsné blízkosti Großglockneru, je cca 470 km. Pokud nebudete mít dnů dovolené nazbyt, doporučujeme zatnout zuby a co nejrychleji se přemístit až k okolí GG, a to za použití dálnice za nevelký poplatek 143 CZK, a co nejvíce času strávit přímo v prostředí rakouských Alp. Včetně zastávek se celá trasa nechá jet za nějakých 8 h. Samozřejmě pokud čas není vaším pánem, cestu si rozplánujte alespoň na dva dny a cestujte mimo dálnice. Odměnou vám bude nádherná příroda s ještě krásnějšími silnicemi.

Ubytování

My jsme pro přespání zvolili penzion Embacher, který se nachází v obci Vienhofen, vzdálené asi 7 km od Zell am See. Kritériem při výběru nám byly cenné zkušenosti ostatních cestovatelů, kteří tento penzion velice doporučovali a chválili. Nutno podotknout, že jsme den před odjezdem ubytování zamluvili pomocí emailové komunikace. Vše bez jediného problému. Cena za 3 noci se snídaní činila na jednu osobu 70 EUR. Pro milovníky stanování je v oblasti poměrně dost kempů, ale vzhledem ke známé nestálosti počasí jsme zvolili luxusnější variantu a rozhodně jsme nelitovali.

  

Großglocknerská vysokohorská silnice

Okolí ZELL am SEE nabízí mnoho příležitostí výletů, avšak z důvodu časové tísně jsme si zvolili dva hlavní cíle. Prvním z nich je slavná Großglockner Hochalpenstraße, která spojuje rakouské spolkové země Salcbursko a Korutany a vede jednou z nejkrásnějších částí Národního parku Vysoké Taury. Její délka činí pěkných 48 km, najdeme na ní 26 číslovaných zatáček a při přejezdu překonáme 1748 metrů převýšení. Největší stoupání dosahuje 12 %, na odbočce k Edelweissspitze dokonce 14 %. Tento vrchol je zároveň nejvyšším bodem cesty – 2571 m n. m. Z vrcholové plošiny přehlédneme najednou 37 vrcholů vyšších 3000 metrů a 19 ledovců! Za průjezd se platí mýto. Po zaplacení dostanete tolik „důležitou“ turistickou nalepovací známku, která by neměla chybět na žádném motocyklu. Cena za průjezd pro motocykl je stanovena na 25 EUR, pokud si však známku koupíte například v kterémkoli infocentru, ušetříte nemalých 6 EUR, za které si pak můžete dát cestou něco dobrého k snědku, jako jsme to udělali my.  Silnice je otevřená denně od začátku května do začátku listopadu. Großglocknerská vysokohorská silnice byla postavena v rekordním čase pěti let a byla slavnostně otevřena už v roce 1935.

  

Po projetí mýtnou branou se před námi otevřela přírodní scenérie jako z pohádky. K dispozici je mnoho „odpočívacích míst“, kde lze fotit nebo se prostě jen kochat nádhernou přírodou. Po naší zkušenosti stojí za to si celou trasu projet jednou na pohodu a podruhé si jízdu náležitě užít.   Kvalita silnice je prvotřídní. Doporučujeme výjezd uskutečnit bez bočních kufrů a zbytečných zavazadel, každé kilo navíc je tu znát. Během cesty lze navštívit několik vyhlídek, restaurací a dalších atrakcí. Konečným bodem silnice je Kaiser Franz Josefs Höhe, odkud je krásná vyhlídka na nejvyšší horu Rakouska Großglockner a ledovec Pasterze. Dále zde lze navštívit expozici starých automobilů v prvním patře a expozice s historií italských skůtrů Vespa v patře druhém.  Zajímavostí jsou milá zvířátka svišti, která lze spatřit při procházkách po vyhlídkách. Zkrátka, po celou dobu opravdu bylo nač se dívat. Příjemnou záležitostí byla možnost si na vyhlídce všechny věci uložit do uzamykatelných skříněk. Je vidět, že tady se na motorkáře prostě myslí.  

 

   

Pokud se rozhodnete na Großglockner vyrazit, dobře sledujte místní předpověď počasí. Nám tentokrát vyšlo na jedničku, a když u mýtné brány bylo 25 °C, na některé z vyhlídek bylo jen 10 °C. Ze zkušenosti ostatních cestovatelů však víme, že i v letních horkých dnech není problém setkat se nahoře s hustým sněžením. Celkově vzato a podtrženo, výlet na Großglockner byl jedinečným a úžasným zážitkem a rozhodně si jej v budoucnu zopakujeme. Časově počítejte s tím, že vám jízda na GG zabere celý den.

Další informace najdete na  www.grossglockner.at

 

Krimmelské vodopády

Náš další cíl jsme nalezli cca 50 km od ZELL am SEE na rozhraní Národního parku Vysoké Taury a Zillertalských Alp – je to jeden z nejúchvatnějších přírodních výtvorů nejen celého Salcburska, ale podle mnohých také celého Rakouska – Krimmler Wasserfälle. Vodopády padají ve třech stupních z neuvěřitelných 380 metrů.

 

Některé zdroje uvádí, že jsou Krimmelské vodopády nejvyšším vodopádem v Evropě a pátým nejvyšším na světě, jiné zdroje uvádí, že to není pravda. Každopádně se jedná o uchvacující přírodní scenérii.

Krimmelské vodopády se nachází na řece Krimmler Ache v povodí Salzach ve velice působivém skalnatém údolí. Řeka Krimmler Ache je napájena tajícími ledovci a průtok vody přes Krimmelské vodopády tak kolísá v průběhu roku. Průměrný průtok se pohybuje od 20 000 m3/h v letních měsících do únorových 500 m3/h. Padající voda ze tří skalnatých stupňů (140, 100 a 140 metrů) plní okolní vzduch nepřetržitě jemnou vodní mlhou a okolní příroda tak vzrůstem a svěžestí připomíná pravidelně zavlažovaný skleník. Avšak k tomu, abychom všechny tyto krásy viděli, museli jsme ujít trasu na vrchol Krimmelských vodopádů, která čítá 4 km. Během celé vycházky nás čekalo celkem velké převýšení. Na cestě je ale velké množství vyhlídkových stanovišť a teras, díky kterým jsme si mohli odpočinout a kde jsme vodní živel měli na dosah.

 

Motocykl jsme mohli zaparkovat zdarma na vyhrazeném parkovišti, samozřejmostí jsou opět zamykatelné skříňky, kam jsme si mohli odložit motooblečení, a pří výšlapu nahoru jsme se proto neupekli. Vstupné na osobu činí 3 EUR. Časově jsme strávili návštěvou vodopádů celý den.

Další informace najdete na www.wasserfaelle-krimml.at

 

Jelikož nám dva dny trávené jízdou v okolí salzburska a samotnou návštěvou zmiňovaných „atrakcí“  velmi rychle utekly, nadešel čas pro návrat domů. Celkově shrnuto jsme během čtyř dnů  cestování po rakouské zemi zažili pravý motorkářský ráj, a takový výlet doporučujeme  opravdu každému. Za celkové náklady cca 5000 CZK na osobu jsme zažili to, co na českých silnicích prostě prožít nejde.

Poslední komentáře (2 komentáře)

Další tip:
-  Sigmund Thun-Klamm (  Sigmund Thun-Klamm ): asi 2hodinový pohodový pěší výlet soutěskou po cestě a schodech nad bystřinou od dolní části přečerpávací elektrárny směrem k horní hrázi, kolem jezera a poté po silnici na původní místo. Jde se většinou ve stínu, takže vhodný i v horkých letních měsících. Vhodné pro ty, kdož se vrátili z výletu na GG a nechtějí aspoň 30minut nikoho vidět a kochat se jen nádehrnou přírodou :-)

Na Großglockneru som bol nedávno autobusovým zájazdom a môžem to všetkým len odporučiť. Je to krása, krajina, cesty, no proste zážitok. Motorkárov tam jazdí veľmi veľa, hádam viac ako áut.

Otevřít diskuzi

Související články

Vzpomínka na léto – nejen o skútrech v Bosně a Hercegovině 2019 - část 2.

Vzpomínka na léto – nejen o skútrech v Bosně a Hercegovině 2019 - část 2.

Reportáže a cestopisy

7.12.2019

ing. Miroslav Šmejkal

0

Dovolenou zpravidla plánujeme dost pozdě, když ne úplně na poslední chvíli. Letošní dovolená byla z tohoto pohledu výjimkou, ke které dochází maximálně jednou za deset let. Je to úplně neuvěřitelné, ale cíl jsme si naplánovali víc než rok dopředu.... Tak přesně takhle začínal článek nazvaný...

Více

Vzpomínka na léto – nejen o skútrech v Bosně a Hercegovině 2019 - část 1.

Vzpomínka na léto – nejen o skútrech v Bosně a Hercegovině 2019 - část 1.

Reportáže a cestopisy

12.11.2019

ing. Miroslav Šmejkal

0

Dovolenou zpravidla plánujeme dost pozdě, když ne úplně na poslední chvíli. Letošní dovolená byla z tohoto pohledu výjimkou, ke které dochází maximálně jednou za deset let. Je to úplně neuvěřitelné, ale cíl jsme si naplánovali víc než rok dopředu. Došlo k tomu tak, že jsme jedno nedělní...

Více

Vzpomínka na léto - o skútrech na Sardinii 2018

Vzpomínka na léto - o skútrech na Sardinii 2018

Reportáže a cestopisy

8.4.2019

Ing. Miroslav Šmejkal

1

Minulý rok jsem po úspěšné letní dovolené na Hvaru uvažoval o dalším chorvatském ostrově – Pagu. Já mám to Chorvatsko, tenkrát ještě Jugoslávii, tak nějak od dětství v krvi. Jenže se ukázalo, že je všechno jinak. Přítelkyně prohlásila, že cestu autem bude trpět maximálně jednou za dva roky,...

Více

Za vůní hor, moře a borovic - aneb hurá do Chorvatska

Za vůní hor, moře a borovic - aneb hurá do Chorvatska

Reportáže a cestopisy

26.7.2018

Karel

8

Minulý rok se mi nic psát nechtělo a zřejmě bych ani letos o cestě k moři, kterou jsem minulý rok absolvoval, nic nenapsal. Ale jelikož mi při nedávným úklidu spadlo na hlavu několik papírů s pár údaji o naší cestě k Jadranu, překonal jsem lenost a řekl si, že přece jen něco vytvořím. Takže moje...

Více

Vzpomínka na zimu 2018 - tip na lyžování a zajímavost pro skútříkáře

Vzpomínka na zimu 2018 - tip na lyžování a zajímavost pro skútříkáře

Reportáže a cestopisy

22.6.2018

Miroslav Šmejkal

3

Na přelomu ledna a února jsme se vydali na lyžovačku do italských Alp, do části zvané Dolomity. Rozhodli jsme se zopakovat akci, do které nás před dvěma roky uvrtal můj kamarád, slibujíc nejen pěkné lyžování, ale i dvě překvapení po cestě. Nejsem zrovna sportovní typ a skalní lyžař už vůbec ne,...

Více

Bleskovky

Piaggio Group pokračuje v boji na ochranu svých produktů před padělateli

29.10.2021

Piaggio Group pokračuje v boji na ochranu svých produktů před padělateliPIAGGIO GROUP VYHRÁVÁ SOUD PRVNÍ INSTANCE O PORUŠENÍ EVROPSKÉHO PATENTU PROTI SPOLEČNOSTI PEUGEOT MOTOCYCLES V PAŘÍŽI A MILÁNĚPO NÁZVU VESPA JE UZNÁNA TAKÉ JEDINEČNOST SKÚTRU...

Více

VOGE odstartovala akci “Máš čerstvýřidičák A2?”

23.6.2021

VOGE odstartovala akci “Máš čerstvýřidičák A2?”Voge se nyní vytasilo s atraktivní akcí, kde zákaznící ušetří nemalý peníz. Při zakoupení modelu VOGE 300AC, 300R nebo 500R a předložení řidičského průkazu s vyznačením skupiny A2,...

Více

NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONE

15.6.2021

NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONENOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONE• PŘEDSTAVUJEME MODEL „ONE“, NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO• ITALSKÝ PŮVOD A ZAMĚŘENÍ NA MLADÉ ZÁKAZNÍKY: „ONE“ JE SPOJENÍM BAREV, FANTAZIE, STYLU,...

Více

Kymco startuje cenovou akci na atraktivní modely stopětadvacítek

19.4.2021

Kymco startuje cenovou akci na atraktivní modely stopětadvacítekKymco se na startu letošní sezóny vytasilo s atraktivní akcí, kde zákaznící ušetří nemalý peníz. Od 12. dubna nabízí tento tchajwanský výrobce skvělé ceny na svoje oblíbené skútry...

Více

BMW C1 znovu na scéně?

12.4.2021

BMW C1 znovu na scéně?Kdo by neznal legendární skútr od BMW s označením C1. Skútr vybavený speciálním rámem a bezpečnostními pásy, který umožňoval jízdu bez ochranné přilby byl poprvé veřejnosti...

Více

Starší bleskovky

Podcasty

Černou Afrikou

17.6.2021

Řeknu jen tohle: jedna vtipná partička a Jihoafrická republika, Botswana, Zimbabwe, Namibie   . . . .   Tady je zmiňový DOTAZNÍK jak jsi se potkal s krizí středního věku. Nezabere...

Více

Jindra Belšan o velkém Rusku

24.10.2019

Jindra Belšan je pamětník. To jako, že toho hodně viděl, hodně zažil a má tedy o čem vyprávět. Dnes jsme se zaměřili hlavně na jeho cesty do Ruska.

Více

Balkánské šotoliny (Kodo120)

3.12.2018

Hurá na Balkán na šotoliny. Po tom, co začal Pertla systematicky mapovat Evropské šotoliny, musí být každému jasné, že Balkán je pro většinu z nás v tomto duchu stále ještě...

Více

Starší podcasty

Kalendář akcí

Po

Út

St

Čt

So

Ne

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

Nebyly nalezeny žádné nadcházející události

Přidat novou akci

Partneři

CAFE-RACER.cz
TIPMOTO.cz
ZIVEFIRMY.cz
PARTSDEPOT.cz
BONMOTO.cz
BE-RIDER.com

Společnost Montplast se specializuje na výrobu a montáž zastřešení bazénů. Zastřešení bazénů se vyrábí ze systémových hliníkových profilů, opatřených povrchovou úpravou.