honda ctx 700 - dospělá motorka s automatem

Honda CTX 700 - dospělá motorka s automatem

22.7.2014

Viktor Hrachovec

Test "klasické" motorky na našich stránkách sice nenajdete, zato skútrů jsme otestovali už desítky. Když ale Honda přišla s modelem CTX 700, bylo takřka během vteřiny rozhodnuto, že tenhle stroj si nemůžeme nechat ujít. A tak se také stalo. V následujícím testu vám představíme Hondu CTX 700 od A až po Z, od sedla až po motor, od kol až po zrcátka, zkrátka představíme vám ji celou. A proč jsme se vlastně rozhodli otestovat onu "klasickou" motorku? Důvodů je několik. Tím nejzásadnějším ale bude fakt, že stejně jako Integra, tak i CTX používá druhou generaci dvojspojkové automatické převodovky. Krom automatu nabízí CTX i úložný prostor, který sice není kdovíjak oslnivý, ale v kombinaci s bočními kufry, které jsou už v základní výbavě, se dá zabalit i na pořádnou dovolenou.

Honda CTX (Comfort Technology eXperience) znamená v překladu komfortní technologický zážitek. A skutečně - CTX nabízí víc než pohodlný posez, a to i pro lidi menšího vzrůstu. Potěší snadné ovládání a kultivovaný chod. Moderní techniku zastupuje čtyřdobý, kapalinou chlazený řadový dvouválec o výkonu 35 kW, dvojspojková převodovka s možností plynulé volby mezi automatickým a manuálním řazením a brzdy vybavené systémem C-ABS, který optimalizuje vyvážení přední a zadní brzdné kontroly při současném rušení skluzu kola za různorodých jízdních podmínek. O tom, že jízda v sedle tohoto stroje je zážitkem vskutku nezapomenutelným, pak není třeba vůbec pochybovat.

002: honda ctx 700 - dospělá motorka s automatem 004: honda ctx 700 - dospělá motorka s automatem

Honda CTX 700 je v České republice nabízena ve dvou barevných variantách (černá metalíza Darkness a perleťově bílá Fadeless). Nám bylo CTX zapůjčeno v bílé variantě, která je podle nás daleko slušivější. Velký přední světlomet je charakteristickým znakem nejen tohoto motocyklu, ale celé řady NC. Nízké plexi a široká přední kapotáž nápadně připomíná majestátní Hondu Goldwing, a aby také ne, když CTX se nechalo Goldwingem, a to konkrétně modelem F6B, inspirovat.

005: honda ctx 700 - dospělá motorka s automatem 010: honda ctx 700 - dospělá motorka s automatem

Po usednutí do čopráckého sedla, které vyznává heslo "pohodlí až na prvním místě", zjišťujeme, že jeho umístění 720 mm nad zemí dává možnost řídit Hondu CTX opravdu všem! Za řídítky se budete cítit dobře, ať měříte 2 metry nebo máte jen 160 cm. Přístrojovka je plně digitální, jak je ostatně u modelů NC zvykem. Otáčkoměr, tachometr, ukazatel paliva, ukazatel zařazené rychlosti, hodiny, to vše zde najdete. Vše je navíc přehledné a dobře čitelné ať už v noci nebo při ostrém slunci. Pod přítrojovkou jsou na každé straně umístěné kryty "repráků", a tak je velmi pravděpodobné, že ve volitelném příslušenství bude možné si nějakou tu soustavu dokoupit.

003: honda ctx 700 - dospělá motorka s automatem

S trubkovými řídítky moc parády CTX nenadělá, ale po praktické stránce, např. při instalaci držáku navigace, je zvolené řešení k nezaplacení. Za zmínku rozhodně stojí zrcátka, která poskytují takřka dokonalý přehled o dění za vámi, a to bez sebemenších vibrací. Ovládání na řídítkách je stejné jako u Hondy Integry, s jedním rozdílem. Ruční brzda, kterou je CTX díky nemožnosti zařadit rychlostní stupeň například při stání do kopce vybaveno, je umístěna u levé rukojeťi vedle spínače varovných blinkrů. Tenhle nikterak bezvýznamný detail jsme nejednou ocenili při parkování, protože CTX není vybavena hlavním stojanem. 

009: honda ctx 700 - dospělá motorka s automatem

V přední kapotáži se nachází jak nádrž o objemu 12,4 l, tak příruční kastlík, který pojme mobilní telefon, peněženku a možná ještě ovladač od garáže. Tím je jeho kapacita ale zcela využita. Jeho umístění navíc dává tušit, že nádrž by mohla být o nějaký ten litřík větší, což u cestovní motorky, kterou CTX bezpochyby je, rozhodně není k zahození. Na druhou stranu spotřeba udávaná výrobcem zaručuje dojezd skoro 400 km na jednu nádrž, což postačí i na pořádnou porci kilometrů!

006: honda ctx 700 - dospělá motorka s automatem 007: honda ctx 700 - dospělá motorka s automatem 008: honda ctx 700 - dospělá motorka s automatem

Kromě odnímatelných bočních kufrů má CTX ještě jedno odkládací místo pod sedlem. Do prostoru pod ním sice helmu nedáte a je jedno, jestli vlastníte jetku, integrálku nebo třeba klapačku, ale je zde prostor pro lékárničku, vestu, povinnou výbavu v podobě žárovek a pojistek a ještě na originální zámek Honda. Krom toho originálního sem vtěstnáte ještě malý kotoučák a pár dalších drobností. Sedlo je uzamykatelné, takže případných lapků se bát nemusíte. 

014: honda ctx 700 - dospělá motorka s automatem

O pohon se stará řadový čtyřválec, kterého po otočení klíčkem probudíte pomocí tlačítka startéru. Klasický dvojhmat, tedy brzda spolu s tlačítkem start, jaký znáte u skútrů, není v tomto případě třeba. Motor naskakuje okamžitě, ale po otočení plynem se CTX nepohne ani o milimtr vpřed. Nejdříve je nutné zařadit 1. rychlostní stupeň, což v překladu znamená, že tam pomocí tlačítek na řídítkách hodíte onu "jedničku". Pak už stačí jediné - vzít za plyn. Pakliže ovšem nemáte zataženou ruční brzdu (o té vás na přístrojovce informuje červená kontrolka) nebo vyklopený stojánek. V takovém případě CTX udělá jediné - zhasne. Pokud je vše v pořádku, stačí jen kroutit plynem a užívat si naprosto pohodovu jízdu. CTX toho ale nabízí víc, mnohem víc! V automatu máte na výběr ze dvou jízdních režimů, D - město a S - Sport. Při režimu D jede motocykl především na spotřebu a řekněme "na pohodu", kdežto při sportovním režimu motor točí zhruba o 1 000 otáček víc a stroj se tak stává dravějším. Pokud automatům příliš neholdujete, nezoufejte! Klasické moto řazení (rozumějte spojku na řídítkách a řadičku na noze) tu sice nenajdete, ale pomocí kolébkových tlačítek + a - si můžete řadit jak je libo ... vlastně jen tak, jak vám dovolí elektronika. Ta totiž řazení a nejen to hlídá téměř dokonale.

011: honda ctx 700 - dospělá motorka s automatem 013: honda ctx 700 - dospělá motorka s automatem 012: honda ctx 700 - dospělá motorka s automatem

Jízda samotná je pak určena hlavně pro ty jezdce, kteří se neženou za rychlostními rekordy, ale dopřejí si klidnou a pohodovou jízdu. CTX sice dokáže uhánět hodně přes 130 km/h, ale o tom jízda na chopperu prostě není. Důležité je pohodlí, které CTX nabízí opravdu velkorysé. Motocykl se dobře vede a díky nízko položenému těžišti padá do zatáček tak nějak sám. Stupačky alá cruiser jsou sklopné, a tak vás v případě většího náklonu může vyděsit jen zvuk "šroubu" škrtajícího o asfalt. Naprosto fenomální jsou pak brzdy, které si s 244 kilogramů vážícím strojem poradí jakoby nic. Jejich nástup není nikterak kousavý ani vlažný, ale zcela přesně dávkovaný. Další plusové body získává CTX svým dobře vyladěným podvozkem a spotřebou, která se v době našeho testu ustálila na hodnotě 3,4 l/100 km, a to jsme CTX rozhodně nešetřili, ba naopak.

Závěrem lze zhodnotit Hondu CTX 700 jako povedený stroj pro cestovatele, kteří si neodpustí jistou dávku stylovosti a originality. Honda CTX tak u nás v redakci zabodovala na plné čáře. Přemrštěná pak podle nás není ani cena, která byla v případě tohoto modelu vybavného i dvojicí bočních kufrů na 239 900,- Kč. Takže za nás GO CTX GO!

Technické informace:

Typ motoru Čtyřdobý, kapalinou chlazený řadový dvouválec
Vrtání x zdvih 73 x 80 mm
Zdvihový objem 669,6 ccm
Kompresní poměr 10,7:1
Max. výkon 35 kW (6 250 ot. za min.)
Max. kroutící moment 60 Nm (4 750 ot. za min.)
Spouštění motoru elektrické
Převodovka 6 rychlostí (DCT)
Sekundární převod řetěz
Rozměry (D x ? x V) 2 255 x 892 x 1 165 mm
Rozvor 1 530 mm
Výška sedla 720 mm
Světla výška 130 mm
Objem nádrže 12,4 l
Pneumatiky - přední 120/70ZR17
Pneumatiky - zadní 160/60ZR17
Odpružení - přední 41 mm teleskopická vidlice
Odpružení - zadní Monoshock
Brzdy - přední 320 mm kotoučová
Brzdy - zadní 240 mm kotoučová
Provozní hmotnost 244 kg

 

Foto: www.skutrportal.cz

Naše hodnocení: 93%

Poslední komentáře (1 komentář)

Článok dobrý, ale chýba mi porovnanie s inými podobnými modelmi, napr. so spomínanou Integrou. Prečo CTX a nie Integra, prípadne naopak. Pomohlo by to v orientácii a rozhodovaní. Ďakujem. 

Otevřít diskuzi

Související články

Honda Forza 750 - Maxiskútr s velkým "M"

Honda Forza 750 - Maxiskútr s velkým "M"

Recenze a testy

30.10.2021

Viktor Hrachovec

1

Tak s tímhle testem jsem si dal pořádně na čas. Hondu Forzu 750 jsem testoval krátce po X-ADV a tak jsem si vše potřeboval pořádně rozmyslet a vstřebat. Že mi to bude trvat bezmála půl roku jsem nečekal ani já sám :-) To, že mám k Hondě blízko není žádným velikým tajemstvím. V garáži aktuálně...

Více

Honda X-ADV 750

Honda X-ADV 750

Recenze a testy

3.5.2021

Viktor Hrachovec

0

Honda X-ADV, skútr určený nejen do víru velkoměsta, ale i do terénu. Tak nějak jsem nechápal proč si koupit ptávě X-ADV, když si za skoro stejné peníze můžu koupit Africu Twin a to je panečku moooc pěkné svezení! Na druhou stranu, sám jsem ještě nikdy neměl tu možnost si X-ADV vyzkoušet a to se...

Více

HONDA X-ADV – slečna drsňák

HONDA X-ADV – slečna drsňák

Recenze a testy

17.7.2017

František Hadt

4

Jednou z největších letošních novinek, které Honda představila, je bezesporu velice zajímavý stroj HONDA X-ADV. Motocykl ve stylu „crossoveru“, který svým vzhledem dává najevo, že se hodí nejen do města, ale i na delší cesty, a navíc se nezalekne ani mírného terénu.

Více

HONDA NC750X - skromný univerzál pro každý den

HONDA NC750X - skromný univerzál pro každý den

Recenze a testy

24.5.2016

František Hadt

0

První generace HONDY NC 700 X opustila brány továrny již v roce 2012. Od té doby pomalu ale jistě zraje jako dobré víno. Celkově nová NC750X o něco povyrostla a zmohutněla, což jí rozhodně přidalo na kráse. Když k tomu přidáme pěkné nové barevné kombinace, LED osvětlení, tak to vše dělá z...

Více

Honda Africa Twin CRF1000L - Návrat legendy

Honda Africa Twin CRF1000L - Návrat legendy

Recenze a testy

29.4.2016

František Hadt & Viktor Hrachovec

0

Začít sezónu testem dospělé motorky je minimálně hodně zvláštní. Když jsme ale dostali možnost otestovat dlouho očekávanou novinku motocyklového světa jménem HONDA CRF 1000L AFRICA TWIN, neváhali jsme ani vteřinu! Africu jsme k týdennímu testu převzali dovybavenou ochranným rámem, mlhovými LED...

Více

Bleskovky

Piaggio Group pokračuje v boji na ochranu svých produktů před padělateli

29.10.2021

Piaggio Group pokračuje v boji na ochranu svých produktů před padělateliPIAGGIO GROUP VYHRÁVÁ SOUD PRVNÍ INSTANCE O PORUŠENÍ EVROPSKÉHO PATENTU PROTI SPOLEČNOSTI PEUGEOT MOTOCYCLES V PAŘÍŽI A MILÁNĚPO NÁZVU VESPA JE UZNÁNA TAKÉ JEDINEČNOST SKÚTRU...

Více

VOGE odstartovala akci “Máš čerstvýřidičák A2?”

23.6.2021

VOGE odstartovala akci “Máš čerstvýřidičák A2?”Voge se nyní vytasilo s atraktivní akcí, kde zákaznící ušetří nemalý peníz. Při zakoupení modelu VOGE 300AC, 300R nebo 500R a předložení řidičského průkazu s vyznačením skupiny A2,...

Více

NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONE

15.6.2021

NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONENOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO ONE• PŘEDSTAVUJEME MODEL „ONE“, NOVÝ ELEKTRICKÝ SKÚTR PIAGGIO• ITALSKÝ PŮVOD A ZAMĚŘENÍ NA MLADÉ ZÁKAZNÍKY: „ONE“ JE SPOJENÍM BAREV, FANTAZIE, STYLU,...

Více

Kymco startuje cenovou akci na atraktivní modely stopětadvacítek

19.4.2021

Kymco startuje cenovou akci na atraktivní modely stopětadvacítekKymco se na startu letošní sezóny vytasilo s atraktivní akcí, kde zákaznící ušetří nemalý peníz. Od 12. dubna nabízí tento tchajwanský výrobce skvělé ceny na svoje oblíbené skútry...

Více

BMW C1 znovu na scéně?

12.4.2021

BMW C1 znovu na scéně?Kdo by neznal legendární skútr od BMW s označením C1. Skútr vybavený speciálním rámem a bezpečnostními pásy, který umožňoval jízdu bez ochranné přilby byl poprvé veřejnosti...

Více

Starší bleskovky

Podcasty

Černou Afrikou

17.6.2021

Řeknu jen tohle: jedna vtipná partička a Jihoafrická republika, Botswana, Zimbabwe, Namibie   . . . .   Tady je zmiňový DOTAZNÍK jak jsi se potkal s krizí středního věku. Nezabere...

Více

Jindra Belšan o velkém Rusku

24.10.2019

Jindra Belšan je pamětník. To jako, že toho hodně viděl, hodně zažil a má tedy o čem vyprávět. Dnes jsme se zaměřili hlavně na jeho cesty do Ruska.

Více

Balkánské šotoliny (Kodo120)

3.12.2018

Hurá na Balkán na šotoliny. Po tom, co začal Pertla systematicky mapovat Evropské šotoliny, musí být každému jasné, že Balkán je pro většinu z nás v tomto duchu stále ještě...

Více

Starší podcasty

Kalendář akcí

Po

Út

St

Čt

So

Ne

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

Nebyly nalezeny žádné nadcházející události

Přidat novou akci

Partneři

CAFE-RACER.cz
TIPMOTO.cz
ZIVEFIRMY.cz
PARTSDEPOT.cz
BONMOTO.cz
BE-RIDER.com

Společnost Montplast se specializuje na výrobu a montáž zastřešení bazénů. Zastřešení bazénů se vyrábí ze systémových hliníkových profilů, opatřených povrchovou úpravou.